ГоловнаПолітика

Дуда відмовився від ідеї участі Польщі в переговорах щодо Донбасу

"Ми не маємо наміру втручатися в роботу Нормандського формату".

Дуда відмовився від ідеї участі Польщі в переговорах щодо Донбасу
Анджей Дуда, Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Польща не буде домагатися участі в переговорах стосовно Донбасу в рамках Нормандського формату (Німеччина, Росія, Україна і Франція).

Про це президент Польщі Анджей Дуда сказав під час спільного брифінгу із Президентом України Петром Порошенком.

"Ми не втручаємося і не маємо наміру втручатися в роботу Нормандського формату", - заявив Дуда.

Нагадаємо, в серпні, відразу після свого обрання президентом, Дуда висловлювався за те, щоб Польща й інші сусіди України брали участь у переговорах стосовно Донбасу.

Переговори з приводу України за останні півтора року відбувалися в декількох форматах. У квітні 2014 року було запущено так званий Женевський формат переговорів, у ньому взяли участь представники України, Росії, США та ЄС. Проте в рамках цього формату переговори практично не велися.

На початку червня 2014 року виник так званий Нормандський формат, коли в переговорах брали участь представники України, Росії, Німеччини та Франції.

На початку вересня 2014 був організований Мінський формат, у якому, крім України та Росії, брали участь представники ОБСЄ та терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

У червні 2015 року США знову приєдналися до переговорів про врегулювання ситуації на Донбасі. Вони відбуваються не в рамках Нормандського формату (Україна, Росія, Німеччина, Франція), а на двосторонній основі - з Росією. Від РФ у них бере участь заступник голови МЗС Григорій Карасін, від США - помічник держсекретаря Вікторія Нуланд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram