ГоловнаСуспільствоВійна

Дуда запропонував новий формат мирних переговорів з приводу України

Новообраний президент Польщі хоче скликати велику міжнародну конференцію.

Дуда запропонував новий формат мирних переговорів з приводу України
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Новообраний президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Польща й інші сусіди України повинні брати участь у мирному врегулюванні ситуації на Донбасі.

"Фатальною була б ситуація, якби відбулося заморожування конфлікту на сході України на довгі роки, тривалий військовий конфлікт. Я вважаю, що в довгостроковій перспективі, якщо ми будемо шукати тривалого мирного вирішення цього питання, то переговори повинні проходити у новому форматі, який приведе до вирішення проблеми", - сказав він в інтерв'ю інформагентству PAP, пише "Польське радіо".

За його словами, цей новий формат повинен залучити до переговорів Польщу й інших сусідів України. "Тривалий мир може забезпечити тільки велика міжнародна конференція, присвячена мирному врегулюванню ситуації в Україні", - сказав він.

Дуда, обраний президентом у березні, завтра виголосить присягу в парламенті.

Нагадаємо, посол України в Польщі Андрій Дещиця в грудні минулого року говорив, що Польща не бере участі в переговорах з урегулювання ситуації на сході України, оскільки Росія виступила проти цього.

Переговори щодо України за останні півтора року відбувалися в декількох форматах. У квітні 2014року було запущено так званий Женевський формат переговорів, у ньому взяли участь представники України, Росії, США та ЄС.

На початку червня 2014 року виник так званий Нормандський формат, коли в переговорах брали участь представники України, Росії, Німеччини та Франції. На початку вересня організували Мінський формат, у якому, крім України та Росії, також брали участь представники ОБСЄ і терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

У червні 2015 року США знову приєдналися до переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Вони відбуваються не в рамках Нормандського формату (Україна, Росія, Німеччина, Франція), а на двосторонній основі - з Росією. Від РФ у ньому бере участь заступник голови МЗС Григорій Карасін, від США - помічник держсекретаря Вікторія Нуланд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram