ГоловнаСвіт

Колумбія знайшла галеон зі скарбами на $1,5 млрд

"Сан-Хосе" короля Філіпа V затонув 1708 року

Колумбія знайшла галеон зі скарбами на $1,5 млрд
Фото: jewellerymag.ru

Колумбія знайшли уламки іспанського галеона "Сан-Хосе", затонулого біля берегів Картахени. Передбачається, що на його борту вантаж смарагдів, золотих і срібних монет.

Про це в п'ятницю, 4 грудня, повідомив президент країни Хуан Мануель Сантос у своєму твіттері. Він пообіцяв надати повнішу інформацію у суботу, 5 грудня, на прес-конференції.

Як зазначає The Guardian, вартість скарбу оцінюється в суму близько одного мільярда фунтів стерлінгів (близько півтора мільярда доларів США).

"Сан-Хосе" затонув в 1708 році у Карибському морі поблизу портового міста-фортеці Картахена. Він був частиною флоту короля Філіпа V, який протистояв англійцям під час Війни за іспанську спадщину.

Із затонулим галеоном пов'язані юридичні суперечки. Раніше американська компанія Sea Search Armada, що спеціалізується на підводних пошукових роботах, подала позов проти Боготи, оскаржуючи право власності на уламки корабля. Фірма заявила, що в 1981 році вона визначила місце, де судно затонуло.

Тоді SSA і уряд були партнерами і, слідуючи міжнародному порядку, погодилися розділити будь-які цінності, які можуть бути отримані. Проте пізніше влада країни заявила, що скарби належатимуть Колумбії.

2011 року американський суд оголосив галеон власністю колумбійської держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram