ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума дозволила Росії ігнорувати рішення ЄСПЛ

Рада Європи стурбована російською ініціативою

Держдума дозволила Росії ігнорувати рішення ЄСПЛ
Госдума
Фото: obozrevatel.com

Держдума Росії в остаточному читанні ухвалила закон, який ставить рішення Конституційного суду РФ (КС) вище за вердикти міждержавних органів щодо захисту прав і свобод людини, насамперед Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це повідомляє "Интерфакс".

Закон встановлює спеціальний правовий механізм вирішення питання про можливість або неможливість "з точки зору принципів верховенства і вищої юридичної сили Конституції РФ виконати ухвалену за скаргою проти Росії постанову".

Однак у Держдумі заявляють, що закон не ставить під сумнів позицію Росії в питанні дотримання міжнародних зобов'язань.

"Вся наша діяльність націлена на виконання міжнародних договорів", - запевнив раніше глава комітету з конституційного законодавства і держбудівництва, один з авторів ініціативи Володимир Плігін.

Документ було поставлено на голосування відразу в другому і третьому читаннях. "За" проголосували 436 депутатів, "проти" - троє (Дмитро Гудков, Сергій Петров та Ілля Пономарьов за довіреністю).

У Раді Європи раніше висловили стурбованість цією ініціативою. У середу відбулася телефонна розмова між головою Держдуми Сергієм Наришкіним і генеральним секретарем Ради Європи Турб'єрном Ягландом. Під час бесіди "порушувалися питання актуального законотворчого порядку денного Держдуми".

Нагадаємо, Держдумі запропонували зробити рішення КС РФ важливішими за вердикти ЄСПЛ 18 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram