ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російські контрактники розповіли ЗМІ про те, як їх відправляють до Сирії

Російська влада традиційно заперечує відправлення своїх солдатів в епіцентр бойових дій.

Російські контрактники розповіли ЗМІ про те, як їх відправляють до Сирії
Архив
Фото: EPA/UPG

Кілька російських військовослужбовців-контрактників зі зведеної роти в Новоросійську розповіли "Газете.ру" про плани командування відправити солдатів до Сирії та своє небажання їхати туди.

Співрозмовники "Газеты.ру" розповіли, що в середині серпня контрактників в умовах дефіциту інформації зібрали у зведену роту з 20 осіб, а потім відправили до Новоросійська без дати повернення в наказі на відрядження.

"Нам говорили, що у країні прибуття буде гаряче і що важливо пам'ятати про гігієну, в жодному разі не робити ні кроку за територію військової частини, також пояснили, що робити і як поводитися в полоні і на допиті, - розповіли солдати. - Нам конкретно говорили, що там незвичний для нас клімат, змії, гадюки. Але куди конкретно відправлять, не говорили, посилаючись на секретні директиви Генерального штабу".

У Новоросійську роту розмістили в одній з частин ПДВ, а 16 вересня якийсь представник Генштабу в цивільному оголосив про секретне відрядження в сирійську Латакію, підконтрольну силам сирійського президента Башара Асада, і не виключив участі в бойових діях. Планувалося, що виїзд відбудеться 17 вересня.

Тоді контрактники вирішили офіційно відмовитися від відрядження і пішли у військову прокуратуру. Там їм пригрозили кримінальною відповідальністю за недотримання усного наказу, а ввечері в частину приїхали помічник прокурора і два дізнавачі, які "переконували нас, що навіть усний наказ особовий склад зобов'язаний виконувати".

Заступник військового прокурора Новоросійського гарнізону в бесіді з "Газетой.ру" назвав слова військовослужбовців "сумбуром", у який "не віриться": "Або ж це були якісь провокаційні дії, спрямовані на підрив авторитету Російської Федерації в очах міжнародної спільноти". Він підкреслив, що "якщо хтось приїхав і щось сказав, а наказу не було офіційно, то свідомо незаконний наказ не підлягає виконанню".

Зараз контрактники направили запит до президентської Ради з прав людини, яка розбиратиметься з даними про відсутність письмового наказу. Також правозахисники вивчать заяви про вилучення медичних карт, у яких згодом з'явилися штампи про відсутність скарг "на енурез, дизентерію, травми, припадки і вензахворювання".

Неназваний військовий суддя, який поговорив з "Газетой.ру", впевнений, що більшість контрактників муситимуть поїхати до Сирії через відсутність іншої роботи: "Ось побачите - кілька людей звільняться, а решта, після того як їм все нормально пояснять, все одно поїдуть, та й немає в регіонах іншої роботи, щоб так легко від неї відмовлятися".

Широке обговорення наявності російського контингенту в Сирії почалося з того, що деякі ізраїльські ЗМІ подавали  докази дій російських військових у країні. Також про це писали багато блогерів і говорили військові експерти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram