ГоловнаСвіт

Екс-мер Тбілісі Гігі Угулава вийшов на свободу в очікуванні нових судів

Розгляд справи соратника Саакашвілі триває.

Екс-мер Тбілісі Гігі Угулава вийшов на свободу в очікуванні нових судів
Гиги Угулава

Тбіліський міський суд у четвер, 17 вересня, звільнив Гігі Угулаву, екс-мера грузинської столиці і близького соратника екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі, з попереднього ув'язнення.

Про це повідомляє інформагентство "Новини Грузія".

Конституційний суд Грузії напередодні ухвалив, що та норма Кримінально-процесуального кодексу, яка допускає перебування людини в попередньому ув'язненні понад 9 місяців, є антиконституційною. Угулава, який подав позов до Конституційного суду, провів у попередньому ув'язненні 14 місяців.

Судовий процес над Угулавою у справі про незаконне заволодіння телекомпанією "Імеді" тривав цілий день. Паралельно у подвір'ї суду проходила акція на підтримку екс-мера.

Щойно суддя оголосив рішення, присутні почали скандувати "Гігі", "гаумарджос" ("хай живе" по-грузинськи) і аплодувати. На місці перебували лідери колишньої владної партії "Єдиний національний рух", рідні та близькі Угулави, а також пересічні громадяни.

Про необхідність негайно виконувати рішення Конституційного суду в четвер заявив і президент Грузії Георгій Маргвелашвілі.

Гігі Угулаву, одного з лідерів колишньої владної партії "Єдиний національний рух" і близького соратника екс-президента Грузії, нині губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі, затримали 3 липня 2014 року, відтоді він перебував у попередньому ув'язненні.

Після зміни влади в Грузії Угулаві, як і багатьом високим посадовцям колишнього уряду, висунули цілу серію звинувачень, зокрема в розтраті державних коштів. Екс-мер, як і представники Єдиного національного руху, вважають звинувачення на його адресу політично мотивованими.

Незважаючи на звільнення Угулави, судовий розгляд справи про телекомпанію "Імеді" продовжать у п'ятницю заключним виступом адвоката. Після цього буде оголошено вирок.

Як стверджує слідство, компанія "Імеді" поміняла власника шляхом привласнення бюджетних коштів і подальшого відмивання. Прокуратура звинувачує Угулаву в оформленні фіктивного правочину з компанією Джозефа Кея Lakebots Limited. Тоді "Імеді" належала Кею.

За версією слідства, Угулава домовився з власником компанії ТОВ "Нове Ріке", щоб він повернув місту територію Ріке в центрі міста, придбану за $7 млн 2006 року, але вже за $17 млн, з яких $10 млн були призначені Кею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram