ГоловнаЕкономікаДержава

Довели до дефолту. Як РФ спрямовують в минуле

Нарешті сталось те, на що чекали ще з березня - РФ, вже офіційно, знаходиться в стані дефолту, бо не змогла розрахуватись за зовнішніми позиками.

Вона прострочила виплату близько $100 млн, які мали бути погашені ще 27 травня, але мала відтермінування. Технічно пропуск нинішнього платежу вважається подією дефолту, повідомляє Bloomberg.

На теренах цієї країни, як звертає увагу агентство, це вперше за останні 100 років. Тобто з часу коли більшовики, що захопили владу у колишній столиці Російської імперії, у 1918 році оголосили дефолт та відмовились сплачувати борги по її запозиченнях. Та навіть вони зрештою усвідомили, що країна без розвитку економіки та зовнішньоекономічної діяльності не відбудеться.

І хоча у 1998 році РФ переживала дещо схоже, та цього разу умови інші.

Якими будуть наслідки дефолту 2022 для РФ та її мешканців?

Фото: EPA/UPG

Що таке дефолт?

Дефолт – це фактично визнання держави, яка відмовляється, або ж не має змоги виплачувати свої борги, а також відсотки за ними, банкрутом.

Він дуже болісно впливає економіку країни, що у стані банкрутства. Бо через те, що немає доступу до додаткових ресурсів, відбувається спад ділової активності, посилюється інфляція, падає курс національної валюти. Зрештою від цього страждає населення, бо люди втрачають заощадження і роботу, страждає бізнес.

Чи були у РФ дефолти?

1998 року на тлі обвалу рубля та кризи Росія оголосила дефолт за внутрішнім боргом у розмірі 40 млрд доларів. Самі росіяни називають його "технічним", хоча суті це не змінює.

Тоді фіксували швидке знецінення рубля, різке зростання цін і таке ж стрімке падіння рівня життя. А крах великих банків, на тлі проблем з фінансами, примусив населення надовго втратити довіру до банківської системи, як і до фінансового ринку взагалі. В результаті девальвації, падіння виробництва і збору податків в 1998 році валовий внутрішній продукт РФ скоротився втричі — до 150 мільярдів доларів — і став меншим, ніж ВВП Бельгії. Росія перетворилася на одного з найбільших боржників у світі.

Черга в обмінний пункт валют в Москві, серпень 1998 рік
Фото: varlamov.ru
Черга в обмінний пункт валют в Москві, серпень 1998 рік

Однак сама країна, навіть за цих умов, не втратила можливості позичати гроші за кордоном, а доходи від продажу енергоресурсів дозволили зрештою стабілізувати ситуацію. Хоча на той момент ціни на енергоносії у світі були не такими захмарними.

Схожий з нинішнім дефолт з іноземних облігацій, на що звертає увагу Bloomberg, стався на теренах РФ у 1918 через відмову більшовиків виплачувати кредиторам борги Російської імперії. Та тоді, серед причин цього головними були потреби в ресурсах.

Зараз же у РФ вже довгий час профіцит бюджету, тобто надлишок грошей. Тому їм не потрібні зовнішні запозичення для фінансування витрат. Як, наприклад, нам. Та це не означає, що так буде тривати вічно.

Як дефолт вплине на РФ?

У РФ не буде прямих, "миттєвих" наслідків, які трапляються з країнами через "класичний" дефолт (коли немає грошей на оплату боргу), як то:

  •  знецінення російської валюти;
  •  зростанням інфляції та підвищенням цін на товари та послуги;
  •  значним підвищенням кредитних ставок;
  •  затримка бюджетних виплат пенсіонерам, бюджетникам, одержувачам соцдопомог;
  •  заморожування пенсій, зарплат, соцвиплат;
  •  перебої із постачанням товарів, дефіцитом товарів.

Та всі ці негативні наслідки для економіки РФ вже є - через санкції.

Зачинений магазин Dior у Москві, 15 березня 2022.
Фото: EPA/UPG
Зачинений магазин Dior у Москві, 15 березня 2022.

Нинішня ж ситуація це скоріше продовження ритуальних дій по примусу РФ до відмови від війни, бо тепер вже остаточно "країна-банкрот" не зможе взяти кошти в борг у разі потреби.

"Що означає дефолт Росії? Якщо чесно, то у короткостроковій перспективі нічого... Фактично, Росія була вже давно як важкохворий пацієнт у комі на штучному диханні і це було лише питанням часу коли його вимкнуть. І 25 травня, коли американська OFAC не продовжила спеціальний дозвіл на проведення платежів по боргу від РФ то це живлення вимкнули", - констатує нардеп, заступник глави парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Нинішній дефолт це остаточне позбавлення країни-окупанта можливості "закривати" перебої з надходженням коштів коштом зовнішніх запозичень.

«Оголошення дефолту – подія символічна. Російська влада втратила можливість випускати боргові облігації. Вже зараз більшість країн не кредитують РФ», - зазначив Такахіде Кіучі, економіст інституту Nomura у коментарі Bloomberg.

Такахіде Кіучі
Фото: nri.com
Такахіде Кіучі

Про це ж говорить виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко, та додає, що в нинішній ситуації з боргами РФ це теж скоріше не "класичний, а технічний дефолт. Однак і він може спонукати подальші болісні для країни-окупанта дії тримачів боргу.

"Росія має кошти на обслуговування боргу, але не має технічної можливості для цього. Наслідками технічного дефолту для Росії можуть стати неможливість міжнародних позик та контактів з Міжнародним валютним фондом. Щодо країни, яка допустила дефолт, також розпочинаються судові розгляди. Кредитори не просто судяться з боргових зобов'язань, а на етапі виконання судового рішення ініціюють арешт активів за кордоном, наприклад, дипломатичної власності (будівлі посольств та консульств)", - вказує він.

Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко
Фото: 24tv.ua
Виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко

Є й інші наслідки.

Якщо держава оголошує дефолт – це підстава для пред'явлення вимог щодо всіх облігацій та інших боргів, що є в обігу. Тобто замість $234,85 млн, що мають бути виплачені 23 червня 2022 року до погашення, можуть бути пред'явлені вимоги на весь обсяг державного боргу Росії, а це вже $40 млрд (3% ВВП Росії). Щоправда, це можливо лише на ту суму, яку контролюють іноземні кредитори.

Для РФ будуть негативні наслідки від дефолту будуть і надалі. Триватимуть вони не один рік.

«Чому це важливо? Тому, що це фінальний акорд їх економічної історії. І додатковий аргумент не мати справу з РФ. І точно буде покладено у всі звіти й навіть найбільш ризикові інвестори підуть з ринку РФ. Та і той самий менеджмент Leroy Marlin все менше має аргументів залишатися на ринку орків. А ще чергове приниження, коли Росію ще раз поставили на коліна, рішенням нікому невідомої американської Office of Foreign Assets Control (OFAC). І сигнал світу, що найближчі десятиліття економічно РФ буде ніхто. І санкції тільки будуть посилюватися. Золоту та газу приготуватися", - зазначає Ярослав Железняк.

Ярослав Железняк
Фото: Макс Требухов
Ярослав Железняк

Серед іншого у РФ, можуть виникнути бар'єри для торгівлі, якщо у країнах чи компаній, які зазвичай укладають угоди з Росією, є правила, що забороняють їм вести відносини зі країною, яка перебуває в стані дефолту.

Є й інший аспект російського дефолту - психологічний. Росіяни, які пам’ятають, про дефолт 1998 року ще більш активно почнуть готуватись до "поганих часів" та скуповувати наявне в магазинах. І це ще більше посилить товарний дефіцит, який назріває у РФ через санкції, обмеження по торгівлі та вихід іноземних компаній з ринку.

"Психологічний вплив від дефолту точно буде, тому, що є пам’ять про дефолт 1998 року у РФ, коли моментально в 3 рази виріс курс валют, коли банки "падали". І хоча це був зовсім інший дефолт - за внутрішніми зобов’язаннями, у людей спрацюють шаблони і вони гайнуть купувати, умовно, сіль та сірники", - зазначив у коментарі для LB.ua стосовно можливих наслідків для РФ економічний експерт Євген Дубогриз.

Євген Дубогриз
Фото: finbalance.com.ua
Євген Дубогриз

Олександр ДецикОлександр Децик, редактор відділу "Економіка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram