ГоловнаЕкономікаФінанси

Шмигаль: Треба створити фонд для золотовалютних резервів Росії, звідки виплачувати компенсації постраждалим

"Ми залишимо росії можливість самим сплатити репарації на користь України, але це навряд чи можливо".

 Шмигаль: Треба створити фонд для золотовалютних резервів Росії, звідки виплачувати компенсації постраждалим
Денис Шмигаль
Фото: Кабмін

Україна пропонує укласти міжнародний договір, який дозволить використовувати золотовалютні резерви РФ для виплати компенсацій постраждалим від війни. Країни-партнери зможуть його підписати і запустити процедуру конфіскації російських активів.

Про це на засідання уряду заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, після 24 лютого за кордоном заморожено сотні мільярдів доларів російських активів. 

"Будемо робити все можливе, аби ці заморожені кошти якнайшвидше були спрямовані на допомогу українцям та відбудову нашої держави після війни... Уряд залучає до цієї надважливої роботи найкращих українських та світових юристів. Сьогодні внесемо зміни до документа, що визначає порядок захисту інтересів України в міжнародних судах. Чітко визначимо повноваження Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ", - розповів Шмигаль.

Прем'єр зауважив, що країна також пропонує створити спеціальний фонд, куди перерахують близько 300 млрд доларів від РФ. З цього фонду планують виплачувати компенсації та фінансувати повоєнну відбудову України.

Глава уряду додав, що в Канаді вже набули чинності поправки до відповідного закону, які передбачають можливість конфіскації російських активів та використання їх для підтримки України. 

"Ми залишимо росії можливість самим сплатити репарації на користь України, але це навряд чи можливо. Тому ми підемо шляхом конфіскації їхніх активів та майна. Те саме стосується і конфіскації всіх російських активів в Україні. Все буде зроблено процедурно правильно, аби потім не виникало жодних питань у жодному міжнародному арбітражі", - наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, голова Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр заявив, що понад трильйон доларів зовнішньої допомоги може знадобитися Україні, щоб відшкодувати збитки, завдані російською агресією. Раніше Президент Володимир Зеленський повідомляв, що Україна має більш ніж пів трильйона збитків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram