ГоловнаЕкономікаДержава

Зеленський представив нового голову НБУ

Президент поставив перед Кирилом Шевченком основні завдання. 

Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський представив нового голову Національного банку України Кирила Шевченка.

"Я радий офіційно представити вам нового голову Національного банку України Кирила Шевченка. Складно порахувати, скільки разів лунала теза, що НБУ має бути незалежним, і я як президент це підтримую. На моє переконання, окрім незалежності голови Національного банку України, має бути ще як мінімум три важливі якості: професійність, мужність і відповідальність. Переконаний, що пан Шевченко - саме така людина", - зазначив Зеленський.

Він додав, що під час пошуку нового голови НБУ спілкувався з правлінням Нацбанку, керівниками державних і комерційних банків та експертами, щоб отримати позицію професійної спільноти. 

"Прізвище Шевченка лунало найчастіше. Він має досвід понад 20 років, пройшов усі сходинки в банківській справі, окрім того, став головою Укргазбанку через фактично перший прозорий конкурс за новими правилами корпоративного управління", - додав президент. 

Фото: president.gov.ua

Зеленський поставив завдання перед новим головою регулятора: бути стовпом макроекономічної політики, щоб його монетарна політика підтримувала таку стабільність; як незалежний регулятор НБУ має працювати на довгострокове економічне зростання в умовах стабільної національної валюти; мінімізувати вплив коронакризи на економіку та пришвидшити вихід з неї; продовжити співпрацю з МВФ, зі Світовим банком та з іншими фінансовими партнерами.

"Не менш важливо запроваджувати системні рішення, які нарешті забезпечать реальні кредити для українського бізнесу та доступне іпотечне кредитування", - зазначив президент. 

Він додав, що Шевченко має діяти винятково в інтересах України, економічної стабільності та добробуту українців. 

Сам Кирило Шевченко пообіцяв, що незабаром усі побачать новий рівень взаємодії.

"Сьогодні парламент, уряд, НБУ можуть стати єдиним механізмом для розбудови української економіки. Ми маємо разом створити сприятливі умови, зокрема монетарні, для стійкого економічного зростання. Без ефективно побудованого діалогу досягнути цього неможливо. Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення впливу центробанку у сфері підтримки національної економіки України та підвищення якості життя українців", - додав він.

Шевченко запевнив, що НБУ буде послідовним і продовжить виконувати зобов'язання перед громадянами, бізнесом і державними органами і партнерами. 

Також він наголосив на тому, що Нацбанк буде незалежним і залишиться технократом "у хорошому сенсі слова".

"Цей здобуток попередніх реформ має бути нами збережений. Національний банк України продовжить політику ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та іноземними інвесторами. Я вірю, що за 5 років Україна зможе стати регіональним фінансовим хабом, куди будуть прагнути вкладати довгострокові кошти інвестори з усього світу", - повідомив він. 

Нагадаємо, що 16 липня парламент призначив Шевченка головою НБУ 332 голосами. Проєкт постанови про призначення Шевченка з'явився на сайті парламенту ввечері 15 липня. Інформацію про те, що Шевченко є одним із пріоритетних кандидатів для призначення на посаду голови НБУ, джерела LB.ua повідомляли ще після відставки Якова Смолія. Іншим кандидатом був голова ради НБУ Богдан Данилишин. 

Смолія за поданням президента України Верховна Рада відправила у відставку 3 липня. Смолій оголосив про своє рішення звільнитися 1 липня, зазначивши, що до цього призвів систематичний політичний тиск. За інформацією шеф-редакторки LB.ua Соні Кошкіної, на відставці Смолія наполягав президент Володимир Зеленський. Напередодні заяви про звільнення він кілька разів відвідував Офіс президента - 1 липня, за день до цього після засідання Нацради реформ, а також у попередні дні.

48-річний Кирило Шевченко за фахом економіст, освіту здобував у Харківському державному економічному університеті.

У 1994-95 роках працював економістом сектору вкладних операцій, економістом кредитного відділу, в.о.начальника сектору кредитного відділу із залучення кредитних ресурсів ЗАТ "Український Кредитний Банк".

У 1995 був провідним економістом сектору кредитних ресурсів кредитного відділу Акціонерного поштово-пенсійного банку "Аваль".

Із 1995 по 2006 працював начальником відділу нормативів, заступником начальника управління активно-пасивних операцій, заступником голови правління, першим заступником голови правління Банку "Фінанси та Кредит".

З 2006 по 2009 був головою правління Державної іпотечної установи. Того ж року з травня по вересень був радником прем'єр-міністра України (Юлії Тимошенко). З вересня 2009 по квітень 2010 працював першим заступником голови правління АБ "Укргазбанк". 

2011 року був головою правління ПрАТ "Українська Стратегічна Група". Лютий 2012 року – квітень 2012 року – голова правління ПрАТ СКПД. Травень 2012 року – серпень 2014 року – радник секретаріату голови ПАТ "Державний ощадний банк України".

Із 7 жовтня 2014 року – перший заступник голови правління АБ "Укргазбанк". З 26 грудня 2014 - в.о. голови правління Укргазбанку, з травня 2015 за результатами відкритого конкурсу обраний головою правління АБ "Укргазбанк".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram