ГоловнаЕкономікаДержава

“Центренерго” готове купляти вугілля виключно на українських шахтах, але без формули “Роттердам плюс”

В «Центренерго» наголошують, що питання ціноутворення на електроенергію має бути вирішено на державному рівні.

“Центренерго” готове купляти вугілля виключно на українських шахтах, але без формули “Роттердам плюс”
Фото: www.dtek.com

Принциповою позицією державної компанії “Центренерго” є купівля вугілля газової групи лише вітчизняного видобутку. Проте питання ціноутворення на електроенергію та функціонування вугільної галузі має бути вирішено на державному рівні для збалансування інтересів усіх учасників ринку. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на пресслужбу «Центренерго».

“ПАТ «Центренерго» купує вугілля газової групи виключно на українських шахтах. Це абсолютно принципове і незмінне рішення. І всі закиди про поставки нібито з непідконтрольних територій – просто брехня. Саме завдяки такій позиції «Центренерго» вже виводяться з простою «Добропілля» і «Надія». Питання про те, що на перспективу робити із собівартістю видобутку вугілля і ринковою ціною електроенергії – глобальне, і потребує комплексного рішення. А відповідь на нього лежить у високих державних кабінетах, а не в офісі енергогенеруючої компанії. До речі, свої пропозиції «Центренерго» із цього приводу надала”, - сказано у повідомленні “Центренерго”.

Зазначається, що з 10 липня 2020 року вступив у дію оперативний контракт між ПАТ "Центренерго" та компанією ДТЕК на постачання 300 тис тонн вугілля. Строк дії контракту складає два місяці, після чого він буде переглянутий у разі невідповідності інтересам “Центренерго”.

При цьому “Центренерго” виступає проти формули ціноутворення на вугілля під назвою “Роттердам плюс”, оскільки коефіцієнт «плюс» має враховувати реальні транспортні витрати від української шахти до української ТЕС, а не включати в себе віртуальний фрахт із Нідерландів.

Нагадаємо, до складу “Центренерго” входять Трипільська, Вуглегірська та Зміївська ТЕС. Компанія знаходиться у переліку об'єктів великої приватизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram