ГоловнаЕкономікаДержава

Арахамія спрогнозував на травень прийняття "банківського" закону і перший транш МВФ

"Якщо це буде зроблено повільно, тоді будемо мати серйозні проблеми як країна".

Арахамія спрогнозував на травень прийняття "банківського" закону і перший транш МВФ
Фото: Україна 24

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія вважає, що "банківський" закон можуть прийняти на початку травня. У такому випадку до кінця місяця в Україну надійдуть гроші від Міжнародного валютного фонду.

Про це Арахамія сказав в ефірі телеканалу "Україна 24" у вівторок, 14 квітня, повідомляє "Укрінформ".

"Я впевнений на 200 %: після того, як ми проголосуємо "банківський" закон, протягом 3-х тижнів ми отримаємо транш", – сказав Арахамія.

Він додав, що це грунтується "на переговорній позиції з нашим кредитором, і це зрозуміла позиція".

Водночас депутат зазначив, що на наступному тижні Раді не вдасться прийняти "банківський" законопроєкт у другому читанні, оскільки профільному комітету потрібен час для роботи над таблицею поправок. Після цього її потрібно роздати народним депутатам, на що регламент вимагає 10 днів.

"Після цього це може бути винесено в зал. Навіть якщо ми застосуємо якусь дуже хитру прискорену процедуру, це не буде раніше, ніж 5 травня. Я думаю, десь так", – зазначив Арахамія.

Політик додав, що "у нас наприкінці травня є дуже великий платіж – тобто нам треба транш отримати до цього".

"І десь воно так і виглядає по часу. Якщо це буде зроблено повільно, тоді ми будемо мати серйозні проблеми як країна", – зазначив він.

Арахамія підтвердив, що від прийняття "банківського" законопроєкту залежить майбутнє отримання траншу від МВФ.

Він уточнив, що мова йде про програму розширеного фінансування (EFF) – довшу та об'ємнішу в порівнянні з програмою підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка була в України раніше.

"Це десь 3,5–4 млрд доларів у перший рік. Як тільки приймається меморандум зі МВФ, то додається мільярд точно, але може півтора від Світового банку. 500 мільйонів євро – макрофінансова допомога від Євросоюзу й там ще кілька кредиторів. Тобто, разом це виглядає десь 5,5–6 мільярдів у перший рік. А взагалі програма на 10 мільярдів", – розповів Арахамія. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram