ГоловнаЕкономікаДержава

Може статися так, що песимістичний сценарій стане для України оптимістичним, - Марія Репко

На думку експертки, дуже важливо зберегти співпрацю з МВФ.

Може статися так, що песимістичний сценарій стане для України оптимістичним, - Марія Репко
Мария Репко
Фото: Макс Левин

Падіння української економіки внаслідок світової економічної кризи становитиме від 3% до 10% - такий прогноз озвучила Марія Репко, виконавчий директор Центру економічної стратегії під час онлайн-круглого столу Інституту Горшеніна.

«Які зараз є прогнози для України: від падіння на 3% і 5% (базовий оптимістичний сценарій), до падіння 10% економіки – це песимістичний сценарій. Але може виявитися і таке, що песимістичний сценарій буде нашим оптимістичним. Але є й хороші новини: У Китаї індекс менеджерів із закупівель (EMI) вже досяг докризового рівня – спочатку спустився з рівня 55 на рівень 35 під час кризи, а зараз він вже перевищив докризовий рівень. В принципі економіка має шанси відновитися», - вважає вона.

На думку Марії Репко, Україні зараз, як ніколи, потрібно продовжувати програму співпраці з МВФ

«Усі розмови про дефолт стосуються виплат кредиторам 1,3 мільярди доларів. США і Європа пакети допомоги для своїх компаній оцінюють в трильйони доларів. Наш масштаб, порівнюючи зі зі світом, дуже маленький. У світі шторм, і якщо величезні лайнери намагаються якось врятувати своїх пасажирів, і ми така малесенька шлюпочка, і ми кажемо: ні, нам не потрібна допомога цих лайнерів - це для мене так звучить. Усі наукові дослідження, усі заходи економічної підтримки, усі противірусні заходи і матеріали – тканина – це все імпортується, виробляється в західних країнах. Це все виробляється у світі, а світ – це ланцюжки постачання, ланцюжки допомоги під час такої кризи. Якщо ми від світу зараз ізолюємося, то Україні нема звідки отримати навіть марлю, вакцину. Нам потрібно бути зі світом. МВФ, Європейський Союз, Світовий Банк зараз розробляють і починають впроваджувати великі грошові пакети допомоги для країн, які розвиваються. Тому що вони теж розуміють, в якому становищі ми всі опинилися. Вони розуміють, що ресурсу в таких країн як Україна або Єгипет набагато менше, ніж у тої ж Німеччини. Треба бути з ними, бо вони готові допомагати. Звісно, нам дуже потрібна програма з МВФ. Це той час, коли я не маю іншої відповіді, за які кошти фінансувати дефіцит бюджету, який у нас буде. А те, що дефіцит бюджету буде і він потрібен – нема сумнівів»

Водночас, падіння вартості енергоносіїв, на думку Марії Репко, вигідне Україні: «Для України це добре, бо країна імпортує енергоносії. Дуже багато палива використовують аграрії. Сільське господарство, харчова промисловість – дві галузі, для яких дуже важливо, що ціна на паливо знижується. Але невідомо, що зараз буде з ціною на аграрні товари, які Україна експортує. Зазвичай, їх ціни дуже корелюють із цінами на нафту. Якщо ціна на нафту падає – падає ціна на зерно, кукурудзу і так далі. Зараз ситуація може бути не така, бо багато країн вже заговорили про кризу продовольства через коронавірус, і в принципі продовольчі товари зараз вважаються більш-менш безпечним сектором, де попит буде однаково, незважаючи на всі падіння», - сказала вона.

Щодо глобальних змін в Україні та світі в результаті локдауну та економічної кризи, виконавчий директор Центру економічної стратегії зазначила:

«Буде тренд до диверсифікації розміщення виробництв. Підприємства почнуть розглядати географічний ризик більш зважено, ніж вони його розглядали до того. Розміщення всіх виробництв у Китаї чи в Індії буде вже розглядатися з прицілом – а що буде, якщо буде якась пандемія. З можливістю релокації, або від початку виробництво буде диверсифіковане. Це перший момент. Другий момент - це те, що трудове законодавство буде змінюватися, зокрема в таких країнах, як наша, де воно досить застаріле. За прикладом, скажімо, Фінляндії, де гнучкий робочий день та дистанційна зайнятість – це нова норма. Ну і, звісно, всі ми навчимося користатися різними IT-рішеннями, такими як zoom, онлайн-конференції, онлайн навчання: в перспективі студенти зможуть слухати лекції топових професорів світу», - вважає Марія Репко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram