ГоловнаЕкономікаДержава

Україна підписала мирову угоду з "Газпромом" з приводу штрафу АМКУ

Справу про антимонопольний штраф на $7,4 млрд закрито.

Україна підписала мирову угоду з "Газпромом" з приводу штрафу АМКУ
Фото: EPA/UPG

Україна підписала з "Газпромом" мирову угоду з приводу позову російської компанії, який розглядається арбітражним судом ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), справа ПТС № 2019-10.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

Від імені України угоду підписав міністр юстиції Денис Малюська, від імені "Газпрому" - заступниця голови правління Катерина Бурмістрова.

"Подробиць операції я розкривати не можу, тому що вона конфіденційна, але важливо, що Росія відкликає свої вимоги, а ми не порушуємо свого правила не укладати мирових угод в інвестиційних арбітражах за якими Україна повинна платити інвестору будь-яку компенсацію. І що ще важливіше - підписання угоди відкриває шлях для укладення довгострокових договорів на транспортування газу між "Нафтогазом" і "Газпромом", чого прагнула Україна", - йдеться у фейсбуці Ліщини.

Мирова угода передбачає відмову України від штрафів, накладених на "Газпром" Антимонопольним комітетом України. Загальний розмір штрафів становить близько 7,4 мільярда доларів.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на суму 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу через українську газотранспортну систему у 2009-2015 роках. З урахуванням пені за прострочення оплати сума зросла удвічі - до 172 млрд гривен.

"Газпром" зі штрафом не погодився і почав судитися.

19-20 грудня 2019 року Україна і Росія за посередництва Європейської комісії домовилися про підписання нового транзитного контракту.

Однією з умов цього контракту було зазначено безвідкличну мирову угоду в рамках справи ПТС №2019-10 "ПАТ "Газпром" проти України", яку розглядав арбітражний суд у Женеві. Така мирова угода мала передбачати, в тому числі, припинення Україною всіх поточних і можливих майбутніх вимог до ПАТ "Газпром", заснованих на рішенні Антимонопольного комітету України №18-р від 22.01.2016 р. та відповідному рішенні Господарського суду м. Києва від 05.12.2016 р. (включно з вимогою сплатити штраф і пеню).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram