ГоловнаЕкономікаДержава

Протягом року Офіс інтелектуальної власності відкрив 10 центрів підтримки технологій і інновацій TISC

У Центрах надаються безкоштовні консультації на різних етапах створення інноваційного проєкту.

Протягом року Офіс інтелектуальної власності відкрив 10 центрів підтримки технологій і інновацій TISC
Фото: /iqdecision.com

Темпи та показники розвитку мережі TISC в Україні, на думку експертів ВОІВ, одні з кращих у світі, повідомили в пресслужбі Національного офісу інтелектуальної власності України.

"Мережа Центрів підтримки технологій та інновацій TISC (Technology and Innovation Support Center) направлена на підтримку і розвиток системи інтелектуальної власності в Україні. Ми підтримуємо концепцію "Держава – сервіс", в якій держава має стати якісним сервісом, який допомагатиме та полегшуватиме життя громадянина. Саме тому сервісна робота мережі Центрів будується на трьох основних елементах: допомогти винахіднику перевірити його проєкт на унікальність, надати консультації з оформлення прав на об’єкт інтелектуальної власності та його захист, пояснити, як правильно комерціалізувати цей об’єкт. В Центрах надаються безкоштовні консультації на різних етапах створення інноваційного проєкту", - розповіли в пресслужбі.

На думку представників Офісу, одним з важливих факторів, який зможе зупинити "відтік мізків" за кордон, є саме розвиток сфери інтелектуальної власності та, як наслідок, покращення інноваційної екосистеми. Важливо посилити юридичний захист інтелектуальної власності, адже це складова інноваційної "екосистеми", а конкуренція у сфері ІВ – це фокус глобальної економіки сьогодні.

"Стимулювання розвитку сфери інновацій напряму веде до економічного зростання країни. НОІВ - одна з основних ланок, яка покликана сприяти такому зростанню. Проект TISC виступає певним посередником, або радше об'єднавчою ланкою у сфері інновацій - між винахідниками, усіма творцями інтелектуальних продуктів, компетентними державними органами, інвесторами та юридичним ринком", - додали в пресслужбі.

Окрім того, в жовтні цього року НОІВ у складі української делегації взяв участь у Генеральній Асамблеї держав-членів Всесвітньої організації інтелектуальної власності, де підписав Програму співробітництва на 2020-2021 роки, а також Меморандум про взаєморозуміння.

"Під час Innovation Market НОІВ презентував роботу мережі TISC за рік. Один з глобальних планів розвитку організації - TISC має стати "містком" для налагодження зв’язку між винахідниками та потенційними інвесторами. І, звісно, серед робочих завдань – продовження інформування про роботу мережі всіх зацікавлених осіб для подальшого залучення та надання їм послуг із захисту прав ІВ та комерціалізації проєктів", - поділилися планами в НОІВ.

За словами представників Офісу, проєкти Академії ІВ і Центрів TISС мають стимулювати творчий потенціал населення за допомогою і освітніх кампаній.

"Наш план – це система зручного, якісного та доступного супроводу інноваційних проектів. Досягти цього ми плануємо завдяки розширенню мережі TISC, розвитку Академії ІВ, аби покращувати компетенції фахівців, які працюють у сфері, і збільшувати обізнаність щодо питань захисту прав ІВ. Наразі ми працюємо з закладами вищої освіти та маємо 42 заявки на створення TISC", - підсумували в НОІВ.

Зазначимо, що Національний офіс інтелектуальної власності - орган державної системи правової охорони інтелектуальної власності, визнаний на національному рівні, що здійснює повноваження у сфері інтелектуальної власності, його діяльність координується Міністерством економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram