ГоловнаЕкономікаБізнес

З монополією тютюнників потрібно боротися не держрегулюванням маржі, а запустивши АМКУ, - думка

"Немає успішних світових прикладів, коли державне регулювання на заміну конкуренції приводило б до довгострокових позитивних результатів".

З монополією тютюнників потрібно боротися не держрегулюванням маржі, а запустивши АМКУ, - думка
Агия Загребельская
Фото: Цензор.НЕТ

Державне врегулювання маржі для оптових і роздрібних продавців цигарок, яке пропонують депутати від "Слуги народу" Дубинський і Юрченко в законопроєкті 1049, - це крок до знищення ринкової економіки і повернення до радянських методів регулювання. Про це в блозі на сайті "Наші гроші" пише колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

За її словами, такий спосіб боротьби з монопольним становищем компанії "Тедіс Україна" (саме так обґрунтовують свою ініціативу депутати) не дасть очікуваних результатів і буде шкідливим для економіки.

"Оптовикам встановлюють маржу не менш ніж 7%. А це означає, що заробіток "Тедіса" не зменшиться, а, навпаки, збільшиться, тому що сьогодні його маржа становить близько 4%", - зазначає ексчиновниця.

Ба більше, експерт не виключає, що "Тедіс" може залишитися єдиним оптовиком.

"Ця норма фактично забороняє перепродаж сигарет між оптовиками, а отже ланцюг перепродажу на ринку буде виглядати так: виробник - оптовик - роздріб. Цим єдиним оптовиком може залишитися «Тедіс», у якого можуть укотре змінитися власники, або місце монополіста може зайняти нова компанія, у якій маржа вже буде не 4%, а майже вдвічі більша", - вважає Загребельська.

Експерт припускає, що виробники можуть створювати власних оптових продавців, але і в такому випадку монопольне становище оптового ринку збережеться. За її словами, незалежно від форми монополії, в програші буде роздріб.

"Немає успішних світових прикладів, коли державне регулювання на заміну конкуренції приводило б до довгострокових позитивних результатів. Конкуренція на ринку не відновлюється за рахунок державного регулювання маржі приватного бізнесу", - заявляє Загребельська.

На її думку, депутатам слід не займатися регулюванням ринків, а потрібно запустити Антимонопольний комітет.

"Якщо парламент буде боротися з кожною монополією державним регулюванням маржі, то через невеликий проміжок часу ми можемо взагалі знищити ринкову економіку", - резюмує Загребельська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram