ГоловнаЕкономікаДержава

Ретроспективна зміна зеленого тарифу матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики, - нардеп

Законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на незмінному рівні до 2030 року.

Ретроспективна зміна зеленого тарифу матиме катастрофічні наслідки для відновлювальної енергетики, - нардеп
Фото: prm.ua

Ретроспективний перегляд "зеленого тарифу" призведе до згортання проектів в галузі відновлювальної енергетики та негативно вплине на інвестклімат в Україні. Про це завив народний депутат України, член фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко.

«Те, що зараз відбувається навколо відновлювальної енергетики і ідеї змінити правила гри по ходу гри, вони будуть мати катастрофічні наслідки. Зрозуміло, що для самої галузі відновлювальної енергетики. Тобто, інвестиції в неї будуть згорнуті, Україна отримає судові позови, будуть втрати, безумовно. І ці втрати будуть перевищувати ті ефекти, про які начебто кажуть лобісти цієї теми», - заявив Гончаренко.

Він наголосив, що зниження зеленого тарифу матиме негативний ефект на економіку в цілому, адже інвестори підуть з України через нестабільність законодавства.

«Це буде мати ефект загальний на всю економіку держави, бо ми ж чудово з вами розуміємо, що найкращим інформатором світу про те, чи можна сюди заходити з інвестиціями, є інвестори. Якщо інвестори в світі будуть знати, що хтось прийшов сюди хоча би ж одним доларом, і по ходу гри всі правила поміняли, і людина або втратила, або нічого не заробила, то ніхто ніколи в Україну не прийде», - зазначив депутат.

На думку Гончаренка, ініціатива переглянути зелений тариф пов’язана з приватним інтересом деяких членів нової влади, який у них переважає над державницьким, і така ситуація є неприпустимою.

«Я вважаю неприпустимим ретроспективне зменшення зеленого тарифу. Я вважаю неприпустимою різку і односторонню зміну правил гри. Це неможливо робити. Якщо держава знаходиться в якійсь вже ситуації крайній, хоча насправді це зовсім не так щодо цього питання, то все одно це має відбуватися через діалог, через діалог з відповідними інвесторами, з асоціаціями і т.д. І дуже і дуже поступово, з перехідними періодами і т.д. А все інше – це катастрофа», - сказав Гончаренко.

Нагадаємо, законодавством України гарантовано збереження "зелених тарифів" на незмінному рівні до 2030 року з метою стимулювання інвестицій у виробництво електроенергії з відновлювальних джерел.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram