ГоловнаЕкономікаДержава

Запуск енергоринку вкрай важливий для української економіки, - Сергій Чех

Перші проведені аукціони продемонстрували готовність учасників до роботи в умовах ринку, говорить експерт.

Запуск енергоринку вкрай важливий для української економіки, - Сергій Чех
Сергей Чех
Фото: Макс Левин

Впровадження нової моделі ринку електроенергії вкрай важливо для української економіки. Про це заявив позаштатний радник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, пишуть "Українські новини".

"Я вітаю всіх, хто доклав до цього руку (запуску ринку), від ентузіастів до депутатів. Це дуже важливий етап в історії нашої галузі. Та й не тільки. Це й для економіки важливо", - сказав Чех.

Радник також повідомив, що перші проведені аукціони продемонстрували готовність учасників до роботи в умовах ринку, оскільки правила зрозумілі та передбачувані.

"Те, що зараз ми спостерігаємо, - це, по суті, фінансова сторона, це вибір заявок, формується склад учасників, виробників. Адже фактично старт 1 липня – це, перш за все, ринок виробників електроенергії. І оскільки все прогнозовано, мається на увазі склад обладнання, що знаходиться у справному стані, не на ремонті, не в реконструкції. Це перше. Друга складова, є обмеження на ринку, так званий прайскап, що теж було очікувано. То є боротьба та ринкова стихія лише на зниження ціни може проявлятися. Але так вирішив регулятор, в перший період буде", - зазначив Чех.

На думку радника, в перший час роботи ринку можливі деякі похибки, пов'язані з системою передачі даних, але вони не вплинуть на роботу технологічної системи - завантаження, розвантаження генераторів, роботу системної автоматики і т.д.

"Ми вже стартували. Було очевидним, що через 3 місяці, через 6 або навіть через рік наша ступінь підготовки значимо збільшилася. Просто ми не можемо інакше перевірити, як почавши працювати. Ось працювати всерйоз з відповідальністю", - підкреслив Сергій Чех.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні запущена нова модель ринку електроенергії згідно з прийнятим Верховною Радою в 2017 році Законом України "Про ринок електроенергії". Згідно із законом, нова модель передбачає впровадження, зокрема, ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", внутрішньодобового ринку, балансуючого ринку.

Запуск ринку електроенергії є зобов'язанням України щодо імплементації норм Третього енергопакету Європейського Союзу (ЄС), а також умовою співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) і отримання макрофінансової допомоги від ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram