ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко підписав закон про підвищення мит на експорт металобрухту

Підвищене мито буде чинним протягом шести років, до 2021-го.

Порошенко підписав закон про підвищення мит на експорт металобрухту
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає підвищення мита на експорт брухту чорних металів з 42 євро за тонну до 58 євро за тонну і його продовження до 15 вересня 2021 року.

Про це повідомляють на сторінці відповідного законопроекту №9474 .

Згідно з пояснювальною запискою, закон передбачає підвищення мита на експорт брухту чорних металів з 42 євро/тонну до 58 євро/тонну у зв'язку зі зростанням цін на цю сировину на зовнішніх ринках і втратою стримувального ефекту мита.

Також наголошено, що введення в Україні режиму воєнного стану, який тривав з 26 листопада до 26 грудня 2018 року, спричинило додаткові підстави для застосування відповідних винятків з правил Генеральної угоди про тарифи і торгівлю (ГАТТ)/Світової організації торгівлі (СОТ).

Спочатку редакція законопроекту передбачала продовження мита до 15 вересня 2022 року, проте впродовж обговорення було внесено поправку голови фракції БПП Артура Герасимова, згідно з якою дію мита продовжено до 2021 року.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила відповідний закон 28 лютого, коли за нього після кількох невдалих спроб проголосували 234 народні депутати.

У липні 2016 року з метою ліквідації дефіциту брухту на внутрішньому ринку парламент прийняв закон про тимчасове підвищення експортного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну.

Підвищення експортного мита активно лобіювали українські металурги. Вони неодноразово вказували, що, незважаючи на гострий дефіцит металобрухту на українських заводах, Україна експортує рекордні обсяги брухту, що є вкрай деструктивною тактикою. У 2015 році вивіз брухту з країни побив рекорд і склав понад 1,2 млн тонн.

Востаннє Рада підвищила ставку експортного мита на брухт чорних металів з 30 до 42 євро і продовжила дію мит на рік у травні минулого року. Перед цим мита підвищували також і 2017 року. Тоді представництво Євросоюзу закликало не продовжувати дію мит, тому що цей крок порушить домовленість з ЄС щодо скасування цих мит.

У ЄС стверджували, що підвищення дії і розміру мит на металобрухт порушує "дух і букву" Угоди про асоціацію України з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram