ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ програв Суркісам суд у справі про 1,1 млрд гривень у Приватбанку

Нацбанк просить призупинити виконання вердикту.

НБУ програв Суркісам суд у справі про 1,1 млрд гривень у Приватбанку
Фото: dynamo.kiev.ua

Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов'язав Приватбанк повернути сім'ї Суркісів 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.

Про це LB.ua повідомила прес-служба Національного банку України.

Після рішення апеляційного суду вердикт набуває чинності.

Нацбанк подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України та попросив припинити виконання вердикту до вирішення спору в касаційній інстанції.

"Ми вважаємо, що суди першої та апеляційної інстанції порушили процесуальне законодавство, проігнорували представлені докази у справі і винесли неправомірне рішення. На цей момент вивчається можливість звернутися з цього приводу до Вищої ради правосуддя", - повідомили в Нацбанку.

НБУ підкреслює, що рішення про входження держави в капітал Приватбанку, прийняте в грудні 2016 року, - обґрунтоване і законне рішення держави, яке реалізовано відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", ст. 41.1.

"Це рішення дозволило не тільки захистити понад 20 млн громадян України, які зберігають кошти в цьому банку і користуються його сервісами, а й уникнути системних ризиків для банківського сектора, що стало запорукою збереження фінансової стабільності в країні", - відзначили в НБУ.

27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів: Ігор, Григорій, Рахміль (батько Ігоря і Григорія), Марина (дочка Ігоря), Світлана (дочка Григорія) Суркіси і Поліна Ковалик (дружина Григорія). Вони просили скасувати рішення НБУ №105 від 13 грудня 2016 року, яким вони були визнані інсайдерами Приватбанку.

На етапі роботи тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). З матеріалів суду видно, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс - 44,8 млн гривень.

Також вони зажадали повернути їм 266,2 тис. доларів і 8 тис. євро ненарахованих відсотків за депозитами.

17 травня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і

скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з Приватбанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський - акціонери в т.ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з Приватбанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з Приватбанком особами.

Суд дійшов висновку, що не доведено істотну участь Ігоря Суркіса в родинних з Приватбанком особах - ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1", ТОВ "Гравіс-Кіно" і ПрАТ "Телекомпанія "ТЕТ".

Суд послався на те, що в Єдиному держреєстрі юросіб і фізосіб-підприємців Ігор Суркіс не вказаний власником істотної участі, бенефіціаром, учасником, керівником або іншою особою у вказаних структурах.

Також суд вирішив, що НБУ належним чином не довів зв'язок Ігоря Суркіса, зокрема, із Запорізьким заводом феросплавів і Нікопольським заводом феросплавів (одним із бенефіціарів яких є Ігор Коломойський).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram