ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія затвердила пропозицію поширити Третій енергопакет на "Північний потік-2"

ЄС має намір підтримувати український маршрут транзиту газу.

Єврокомісія затвердила пропозицію поширити Третій енергопакет на "Північний потік-2"
Фото: vedomosti.ru

Єврокомісія в середу офіційно затвердила пропозицію поширити правила Третього енергопакета на газопровід "Північний потік-2", який хоче побудувати Росія. Його ще має розглянути Європейський парламент.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Зміни, які пропонує Єврокомісія, вносяться в Директиви 2009/73 / ЄC про загальні правила внутрішнього ринку природного газу і стосуються поняття "інтерконнектор". У чинній директиві він означає трубопровід, що зв'язує газотранспортні системи країн-членів ЄС, а згідно з пропозиціями ЄК його визначають як "трубопровід, що перетинає або з'єднує кордони між державами-членами або між державами-членами та третіми країнами до кордону юрисдикції Євросоюзу".

Це дозволить поширити європейське законодавство на "Північний потік-2" та інші, вже наявні труби з Норвегії, Алжиру, Лівії, Тунісу, Марокко, Росії, а в майбутньому - і з Великобританії, коли вона вийде з ЄС.

Єврокомісія підкреслює, що зміна законодавства не спрямована проти будівництва нових газопроводів. Водночас відзначають: щонайменше до 2030 року імпорт газу в ЄС залишиться на стабільному рівні, тому проекти масштабу "Північного потоку-2" бачаться недоцільними. Євросоюз буде підтримувати збереження поставок російського газу через трубопровідну систему України.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччини через Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram