ГоловнаСвіт

Грібаускайте запропонувала ЄС вимагати від "Газпрому" компенсації за його монополію

Президент Литви хоче, щоб "Газпром" у майбутньому застосовував ціни, базовані на чесній ринковій конкуренції.

Грібаускайте запропонувала ЄС вимагати від "Газпрому" компенсації за його монополію
Даля Грибаускайте
Фото: EPA/UPG

Президент Литви Даля Грібаускайте запропонувала Європейській комісії вимагати від російського "Газпрому" компенсувати фінансові втрати країн Євросоюзу від його монополії на газовому ринку.

Про це Грібаускайте заявила після зустрічі з єврокомісаром із питань конкуренції Маргрет Вестагер, передає DW

Зокрема, Грібаускайте заявила, що "Газпром" повинен виплатити компенсацію Литві й іншим країнам ЄС, які постраждали від його монополії.

"Президент закликала Єврокомісію домагатися того, щоб державам, які постраждали від монополії "Газпрому", в тому числі і Литві, були компенсовані фінансові втрати, і, щоб у майбутньому застосовувалися ціни, базовані на чесній ринковій конкуренції, які відображають реальну ситуацію на ринку", - йдеться в заяві адміністрації Грібаускайте.

Нагадаємо, напередодні в Стокгольмському суді почалися слухання за спором "Нафтогазу" і "Газпрому". За контрактом на транзит газу "Нафтогаз", зокрема, вимагає привести договір у відповідність з європейським і українським енергетичним законодавством, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити компенсацію за недоотримані доходи від транзиту. Йдеться про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, яка значно перевищує $10 млрд - щодня сума збільшується на недоотримані доходи за цей період. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram