ГоловнаПолітика

У Стокгольмському суді починаються слухання щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому"

Арбітраж повинен змусити "Газпром" виконати його червневий вердикт.

У Стокгольмському суді починаються слухання щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому"
Фото: UA Energy

У Стокгольмському арбітражі в понеділок починаються слухання щодо спору "Нафтогазу" і "Газпрому", повідомив головний комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

"Оскільки Нафтогаз і Газпром не змогли дійти згоди щодо імплементації окремого рішення (Separate Award), прийнятого арбітражним судом в червні цього року, тепер суд повинен розглянути позиції сторін і прийняти відповідні рішення", - написав він у фейсбуці.

Вітренко нагадав, що у своєму окремому рішенні арбітраж повністю і остаточно відмовив "Газпрому" в задоволенні позовних вимог про оплату "Нафтогазом" сум, нарахованих "Газпромом" відповідно до положення контракту "бери або плати"; визначив принцип, згідно з яким це положення повинно бути змінено на майбутнє; визнав право "Нафтогазу" на перегляд контрактної ціни і приведення її до рівня цін на європейському ринку (певному хабі) з квітня 2014 року, а також отримання від "Газпрому" компенсації за переплату.

Сторони повинні були шляхом переговорів спробувати узгодити зміни в контракті, які дозволили б реалізувати на майбутнє (з дати винесення нового рішення арбітражу і до закінчення контракту у 2019 році) визначений арбітражем принцип щодо положення "бери або плати"; вибрати конкретний тип контракту на визначеному арбітражем газовому хабі, для якого зробити індексацію (прив'язку) у формулі ціни (замість нафтопродуктів), і провести перерахунок за новою ціною (нижче від старої ціни) з квітня 2014 (визначити різницю між тим, скільки заплатив "Нафтогаз" і скільки він повинен заплатити за новою ціною).

Вітренко додав, що граничний термін винесення рішень арбітражу і щодо контракту на придбання-продаж газу, і щодо контракту на транзит газу встановлено на кінець листопада 2017 року.

Для контракту на транзит газу "Нафтогаз", зокрема, вимагає увідповіднити договір до європейського і українського енергетичного законодавства, переглянути (в тому числі ретроспективно) тариф відповідно до європейських умов тарифоутворення, а також виплатити компенсацію за недоотримані доходи від транзиту. Йдеться про компенсацію від декількох мільярдів доларів до суми, яка значно перевищує 10 млрд доларів - щодня сума збільшується на недоотримані доходи за цей період, підсумував Вітренко.

Нагадаємо, Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма (Стокгольмський арбітраж) розглядає дві справи: з приводу контракту на постачання газу (рішення винесено в червні) і контракту на його транзит (очікується в найближчі місяці).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram