ГоловнаСвіт

У Британії терорист, який створив бомбу зі скороварки і з ялинкової гірлянди, отримав довічний термін

Захід Хуссейн готувався підірвати залізничну магістраль.

У Британії терорист, який створив бомбу зі скороварки і з ялинкової гірлянди, отримав довічний термін
Фото: West Midlands Police

29-річний уродженець Бірмінгема Захід Хуссейн, який планував влаштувати вибух на залізниці, отримав довічний термін, передає Бі-бі-сі.

Хуссейн зібрав бомбу, начинивши скороварку півтора кілограмами шрапнелі, а як саморобний запал він збирався використовувати лампочки від ялинкової гірлянди. Захід Хуссейн радикалізувався під впливом книг і ісламістських інтернет-сайтів, які відвідував, не виходячи зі своєї спальні.

У понеділок Королівський суд Вінчестера виніс йому вирок за звинуваченням у підготовці теракту. На суді з'ясувалося, що він помилково припускав, що зі скороварки може вийти потужна бомба.

Фото: West Midlands Police

Незадовго до арешту в серпні 2015 року Хуссейн неодноразово відвідував ділянку залізничної магістралі Вест-Коуст - як встановило слідство, для підготовки підриву. Після арешту в нього виявили посібники з ведення партизанської війни, зокрема інструкцію з диверсій на залізницях. У його комп'ютері збереглися також матеріали, що свідчать про те, що він цікавився діяльністю терористичного угруповання "Ісламська держава" і подіями в Сирії.

Виносячи вирок "небезпечному злочинцю" Хуссейна, суддя Свіні заявив, що якби вибуховий пристрій спрацював, він заподіяв би серйозної шкоди. Згідно зі свідченнями експертів-психіатрів, Хуссейн потерпає від параноїдальної шизофренії. Згідно з постановою судді, довічне ув'язнення в цьому випадку є виправданим заходом у світлі рівня небезпеки, яку становить підсудний, і неможливості передбачити, коли цей ступінь небезпеки знизиться.

За рішенням суду, Захід Хуссейн зможе просити про пом'якшення терміну щонайшвидше через 15 років.

Нагадаємо, 15 вересня стався вибух у метро Лондона на станції "Парсонс-грін". У результаті постраждали близько 30 осіб. Тоді вибухнув контейнер, який стояв біля дверей вагона. Згодом поліція затримала сімох осіб за підозрою в причетності до вибуху. Двох із семи затриманих звільнили без оголошення звинувачень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram