ГоловнаЕкономікаДержава

Україні потрібно збільшувати видобуток вугілля, - Домбровський

"Частка українського вугілля зменшується, а імпортного - збільшується".

Україні потрібно збільшувати видобуток вугілля, - Домбровський
Александр Домбровский
Фото: www.i-g-t.org

Україні потрібно кардинально зменшувати імпорт і збільшувати видобуток українського вугілля газової групи. Таку думку висловив журналістам перший заступник голови Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Домбровський, пише gazeta.ua.

"Нам потрібно кардинально зменшувати імпорт і збільшувати видобуток українського вугілля газової групи, а також нашу енергетичну генерацію, теплову, переводити на українське газове вугілля, що в принципі зараз відбувається, але відбувається це дещо повільно. Це потрібно робити якомога швидше", - зазначив він.

На думку депутата, проблемною є сьогоднішня пропорція імпортного вугілля і вугілля власного видобутку.

"Частка українського вугілля зменшується, а імпортного - збільшується. Я думаю, що завданням міністерства найближчим часом (і перш за все - у 2018) є зміна цієї тенденції в бік збільшення динаміки саме українського вугілля", - додав Домбровський.

Депутат також підкреслив, що на сьогодні ціна українського вугілля є абсолютно конкурентоспроможною щодо вугілля з інших країн, які його продають.

"Наше завдання в тому, щоб наситити український ринок продукцією українського видобутку за ціною, яка дозволить розвиватися вугільній галузі", - зазначив Домбровський.

Депутат вважає, що важливим є питання ефективності українського видобутку вугілля.

"Тоді, коли буде висока ефективність або конкурентна ефективність, у нас з вами все буде нормально з тенденціями і трендами. Тому що якщо проаналізувати шахти приватні і державні, то шахти абсолютно різні: відрізняються забої, відрізняються шахти за своїми геологічними можливостям, а з іншого боку - і ефективність праці, і менеджмент також відрізняються, тобто ресурсу потенціалу для збільшення видобутку українського вугілля, на мій погляд, досить багато, але в галузь потрібно інвестувати кошти", - підсумував Домбровський.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що Україна зможе повністю відмовитися від вугілля антрацитних марок до 2020 року. Це рішення дасть імпульс для зростання українського вуглевидобутку.

"Міненерго має чіткий графік переведення енергоблоків на газову групу вугілля і контролює його дотримання, що дозволить до кінця 2018 замістити близько 6 млн тонн антрациту, а до кінця 2019 відмовитися від вугілля антрацитної групи", - сказав Насалик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram