ГоловнаЕкономікаДержава

Україна програла апеляцію на виплату $11,8 млн JKX Oil & Gas

Компанія оскаржила підвищення ренти на видобуток газу, але розраховувала отримати в десятки разів більше.

Україна програла апеляцію на виплату $11,8 млн JKX Oil & Gas
Фото: 112.ua

Високий суд Великобританії відхилив апеляцію Міністерства юстиції України на рішення міжнародного арбітражу від 6 лютого 2017 року про відшкодування 11,8 млн доларів збитків компанії JKX Oil & Gas plc (Великобританія), що займається в Україні видобутком нафти і газу.

Про це йдеться в повідомленні компанії на сайті Лондонської фондової біржі, передають "Українські новини".

Нагадаємо, два роки тому JKX Oil & Gas подала позов до Стокгольмського арбітражу, оскаржуючи різке підвищення ренти на видобуток газу.

Найбільші акціонери JKX Oil & Gas - структури Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (володіє 27,5% JKX, проте не контролює компанію), Олександра Жукова (володіє 11,45%). Крім того, російська Proxima Capital Group володіє 19,92% акцій JKX.

6 лютого 2017 року арбітражний суд виніс рішення у цій справі, яким відхилив більшість вимог JKX Oil&Gas. Суд зобов'язав Україну виплатити тільки $11,7 млн, тобто задовольнив менш ніж 5% позовних вимог компанії (з більш ніж $250 млн). Суд встановив, що уряд України порушив частину зобов'язань, узятих на себе в рамках двостороннього інвестиційного договору між урядом Британії та урядом України.

Мін'юст розцінив такий вердикт успіхом для України, стверджуючи, що арбітраж підтвердив правомірність підвищення ставок ренти на видобуток нафти і газу Україною. При цьому в міністерстві заявили, що рішення про виплату $11,8 млн будуть оскаржувати.

Основним активом JKX Oil & Gas в Україні є Полтавська газонафтова компанія, що займається видобутком вуглеводнів на Ігнатьївському, Молчановському, Ново-Миколаївському, Руденківському, Заплавському, Єлизаветівському, Червоноярському, Східному родовищах у Полтавській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram