ГоловнаЕкономікаБізнес

Британський власник Полтавської газонафтової компанії відсудив в України $12 млн (оновлено)

JKX Oil & Gas хотіла отримати $250 млн компенсації за підвищення ренти на видобуток газу.

Британський власник Полтавської газонафтової компанії відсудив в України $12 млн (оновлено)

Британська компанія JKX Oil&Gas, яка володіє Полтавською газонафтовою компанією, відсудила в України в міжнародному арбітражному суді 12 млн доларів.

"Суд встановив, що уряд України порушив частину зобов'язань, узятих на себе в рамках двостороннього інвестиційного договору між урядом Британії та урядом України, і присудив відшкодування збитків у розмірі близько $12 млн", - повідомляють на сайті компанії.

Оновлення. Міністр юстиції Павло Петренко у фейсбуці пише, що позовні вимоги JKX Oil&Gas перевищували 250 млн доларів.

"Суть справи полягала в тому, що представники компанії вважали незаконним підвищення 2014 року рентної ставки на видобуток української нафти і газу. Суд фактично став на бік України, присудивши компенсувати компанії лише 11,7 млн дол., тобто менш ніж 5% відсотків від суми, заявленої в позові. І найголовніше, підсумком цього рішення стала ще одна перемога - лондонський суд визнав законним підвищення Україною ставок податку на видобуток нафти і газу, яке відбулося в серпні 2014 року", - написав Петренко у фейсбуці.

Україна розглядає питання про оскарження винесеного судом вердикту в частині присудженої суми, додав він.

Нагадаємо, два роки тому JKX Oil&Gas подала позов у Стокгольмський арбітраж, оскаржуючи різке підвищення ренти на видобуток газу. Компанія мала намір відсудити в України 180 млн доларів.

Найбільші акціонери JKX Oil&Gas - структури Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (володіє 27,5% JKX, проте не контролює компанію), Олександра Жукова (володіє 11,45%). Крім того, російська Proxima Capital Group володіє 19,92% акцій JKX.

Полтавська газонафтова компанія - один з найбільших недержавних виробників нафти і газу в Україні. Вона має ліцензії на розробку кількох нафтогазових родовищ у Полтавській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram