ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: в Україні зараз п'ять проблемних банків

"Статус проблемності не є вироком".

НБУ: в Україні зараз п'ять проблемних банків
Фото: Макс Требухов

В Україні зараз п'ять проблемних банків, але це не означає, що вони будуть закриті.

Про це на брифінгу у вівторок повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

"Упродовж 2,5 року банки періодично потрапляли в статус проблемності, в цей період 13 банків зуміли вийти з проблемності і нормально працюють. Статус проблемності - це не вирок. Він дає нам можливість накладати певні обмеження", - заявила вона.

Імовірно, що до проблемних банків НБУ зараховує установи з непрозорою структурою капіталу. Зараз таких банків два: "Новий" і "Гефест".

банку "Новий" є мажоритарний акціонер, це державне підприємство КБ "Південне", яке належить до військово-промислового комплексу і космічної галузі та є стратегічним. Саме з цим пов'язана затримка легалізації власності. Конструкторському бюро належить 18% акцій, а решта розпорошена між дрібними акціонерами, частина яких пов'язана з керівництвом КБ. Очевидно, що для вирішення цієї проблеми, необхідна позиція державних органів, які над цим працюють", - розповів на цьому ж брифінгу начальник відділу департаменту реєстраційних питань і ліцензування Олександр Бевз.

"Банк "Гефест" - це передостанній банк, який був створений у період "бебі-буму" наприкінці 2013 року і не вів ніякої діяльності. По суті, у цього банку проблема не тільки зі структурою власності, а й з капіталом. Ми встановили власника, він надав гарантійні листи. Власник шукає покупця. Якщо він не виконає нормативи капіталу або не знайде покупця, банк не залишиться на ринку", - додав він.

Нагадаємо, що за останні три роки в Україні з ринку були виведені 87 банків. Ще чотири, включаючи націоналізований ПриватБанк, повернулися на ринок.

Фото: bank.gov.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram