ГоловнаЕкономікаБізнес

Насалик вважає нормальною ситуацію з вугіллям в Україні

Усі генерувальні станції законтрактовані до березня 2018 року.

Насалик вважає нормальною ситуацію з вугіллям в Україні
Игорь Насалик
Фото: inforesist.org

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що низькі запаси вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ на початку опалювального сезону - це нормально.

Про це він сказав на селекторній нараді в п'ятницю.

"Дуже багато в ЗМІ говорять про запаси вугілля. Повинен сказати, що запаси вугілля - це п'ята чи шоста позиція в підготовці до осінньо-зимового сезону. Але я хотів би на цій позиції зупинитися. Передусім алгоритм забезпечення запасів на генерувальних станціях в опалювальному сезоні 16-го і 17 років абсолютно інший. У зв'язку з повною блокадою зони ОРДЛО ми перейшли від післяплати постачання до передоплати постачання на два місяці раніше".

За його словами, на сьогодні всі генерувальні станції законтрактовані до березня наступного року і запаси вугілля з листопада до січня будуть тільки збільшуватися. Міністр також сказав, що липень-жовтень були складнішими, тому що працювали тільки 10 атомних блоків. Зараз їх 13.

"Крім того, хотів би підкреслити, що якби ми орієнтувалися на запаси 2,5-3 млн тонн, то обігових коштів теплових станцій у зв'язку з передоплатою потрібно було б близько 10 млрд. Вони брали б ці кошти як кредитні, а кредити на такі кошти - це 20%, то кредитні кошти лягли б на споживача. Алгоритм, розроблений міністерством, дає можливість не перекладати зобов'язання теплових генерацій на плечі споживача", - сказав Насалик.

Станом на 27 жовтня запаси вугілля на складах генерувальних компаній і ТЕЦ становлять 1,38 млн тонн з нормою 3,37 млн т.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram