ГоловнаЕкономікаДержава

"RAB-регулювання спроможне поліпшити якість послуг і сприяти зниженню тарифів", - керівник "Делойту"

Зараз тарифи встановлюються за системою «витрати+».

"RAB-регулювання спроможне поліпшити якість послуг і сприяти зниженню тарифів", - керівник "Делойту"
Фото: EPA/UPG

Стимулювальне тарифоутворення – RAB-регулювання – необхідне енергетичній галузі, оскільки вважається у світі абсолютно нормальною практикою для підприємств енергетики, в тому числі тих, що є монополістами. Таку думку висловив Артур Огаджанян, партнер компанії "Делойт", керівник оцінювальної практики компанії."Зараз тарифи встановлюються за системою "витрати+". Коли регулятор самостійно визначає, який розмір тарифу достатній для компанії, для функціонування компанії. Що, як правило, призводить до повної відсутності економічної вигоди. І підприємства не мають можливості заробляти стільки, щоб підтримувати активи, основний фонд у нормальному робочому стані та покращувати інфраструктуру", - зазначив експерт.

На думку Артура Огаджаняна, система стимулювального регулювання дозволяє покращувати якість обслуговування і послуг енергопідприємств.

"Це відбувається за рахунок того, що є можливість інвестувати, планувати, розробляти довгострокову стратегію і дотримуватися її, залучати позикові кошти. А в довгостроковій перспективі це все призводить до поліпшення якості послуг, при цьому тарифи для споживачів знижуються", - повідомив Артур Огаджанян.

За словами експерта, зараз спостерігається високий інтерес з боку інвесторів до енергоактивів в Україні. Однак жоден інвестор у системі постачання електроенергії (обленерго) не прийде наявної системи тарифоутворення ("витрати+").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram