ГоловнаЕкономікаБізнес

Для припливу інвестицій в українську енергетику необхідно відійти від ручного регулювання цін на енергоресурси, - учасники КМЕФ

Україна пройшла величезний шлях у напрямку до дерегуляції цін на ринку електроенергії і газу.

Для припливу інвестицій в українську енергетику необхідно відійти від ручного регулювання цін на енергоресурси, - учасники КМЕФ
Фото: khoda.gov.ua

Україна впевнено рухається в бік енергетичної реформи, відходу від ручного регулювання цін на енергоносії і створення конкуренції на ринку електроенергії. Про це говорили експерти і представники міжнародних організацій під час Київського міжнародного економічного форуму.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Анджунер підкреслив важливість ринкового ціноутворення. Саме цей фактор є у низці вирішальних для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій.

"Що важливо – то це ринкові ціни. Це дасть можливість торгувати і конкурувати. Це надасть сектору нове дихання і можливість рухатися", - зазначив директор ЄБРР в Україні.

За словами першого заступника міністра фінансів Оксани Маркарової, за останні два роки Україна пройшла величезний шлях у напрямку дерегуляції цін на ринку електроенергії і газу. Основний приклад поточних реформ – формула Дюссельдорф+, яка дозволила процес ціноутворення на газ зробити абсолютно прозорим.

"Підвищення ціни на газ - це насправді встановлення ринкової ціни на газ. Ми пройшли великий шлях. Треба далі проводити перерахунки за формулою. Це питання, яке зараз Міністерство енергетики активно обговорює, в тому числі з Міжнародним валютним фондом. Ніхто не збирається ліквідовувати (формулу "Дюссельдорф+" - ред.). Інвестор сьогодні, звичайно ж, зацікавлений в енергетиці", - зазначила перший заступник міністра фінансів, урядовий уповноважений з питань інвестицій Оксана Маркарова.

Важливість залучення інвестицій в українську енергетику підкреслив і Даніел Білак, директор Офісу з залучення та підтримки інвестицій, головний радник прем'єр-міністра України з питань інвестицій.

"Це архіважливо. Нам потрібно взагалі рухатися до відкритих ринкових умов. Є реформи, які впроваджені в "Нафтогазі". Нам необхідно зараз щодо андбандлінгу рухатися далі. А ціни повинні бути створені ринком. А це розуміє іноземний інвестор", - сказав Даніел Білак.

Нагадаємо, у 2016 році з ініціативи міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, яким урівняв ціни на газ для промисловості та населення. Цим самим рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до українсько-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно з цією методологією, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна відповідати програмним зобов'язаннями України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram