ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін хоче підвищувати акциз на сигарети щороку на 20%

Планується до 2025 року довести його до рівня 90 євро за 1 тис. штук.

Кабмін хоче підвищувати акциз на сигарети щороку на 20%
Фото: dpchas.com.ua

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді встановити щорічне підвищення акцизу на цигарки на 20% до 2025 року і довести його таким чином до рівня 90 євро за 1 тис. штук.

Про це йдеться в законопроекті №7110-1, зареєстрованому 18 вересня.

Відзначають, що законопроект розроблено з метою реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а саме наближення ставок акцизного податку на тютюнові вироби до рівня, передбаченого директивою ЄС.

Документ передбачає індексацію акцизу на тютюнові вироби на 11,2% і додаткове збільшення на 16,7% в 2018 році, а в подальшому - збільшення на 20% щорічно до 2024 року включно.

Графік підвищення акцизу прописаний у законопроекті. Так, у підсумку частка акцизного зобов'язання в середньозваженій роздрібній ціні на сигарети повинна досягти 60%, а сума акцизного податку повинна становити не менш ніж 90 євро за 1 тис. сигарет уже з 2025 року.

Згідно з пояснювальною запискою, в 2017 році мінімальне податкове зобов'язання для сигарет в Україні становить 20 євро, або 596,05 гривні за 1 тис. штук.

Проект закону погоджено з Міністерством охорони здоров'я, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Державною фіскальною службою, Міністерством юстиції.

Нагадаємо, в липні уряд схвалив законопроект, який передбачає підвищення акцизів на цигарки, пиво, кріплені вина і спирт.

Востаннє акцизи на цигарки і алкоголь підвищували з 1 січня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram