ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін розраховує на п'ятий транш МВФ

"Вважаємо, що ми транш отримаємо, оскільки пенсійну реформу вже ухвалено в першому читанні". 

Мінфін розраховує на п'ятий транш МВФ
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів розраховує, що Україна отримає п'ятий транш у рамках Міжнародного валютного фонду.

Про це в ході брифінгу в середу повідомила перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова.

"Ми вважаємо, що ми транш отримаємо, оскільки пенсійну реформу вже ухвалено в першому читанні. Ми маємо переконання, що вона буде ухвалена найближчим часом у другому читанні. Ця реформа дістала схвалення міжнародних партнерів - МВФ і Світового банку", - додала Маркарова.

12-13 вересня в Києві перебував перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Девід Ліптон. Він зустрічався з президентом Петром Порошенком, прем'єром Володимиром Гройсманом, керівництвом Мінфіну та іншими представниками влади.

За словами Маркарової, після візиту Ліптона Україна узгодила з МВФ, що слід зробити для наступного перегляду програми.

Маркарова повідомила, що головними цілями програми зараз є ухвалення узгодженого з МВФ держбюджету на 2018 рік і встановлення формули ринкової ціни на газ. Також вона виділила необхідність прийняття пенсійної реформи.

Нагадаємо, у березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $ 17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми та виділення Києву 2015 року чотирьох траншів, 2016 року - ще чотирьох. Насправді Україна отримала лише чотири транші, а терміни їх виділення затягнулися.

Перший транш на $ 5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $ 1,7 млрд у серпні 2015 року, третій на $ 1 млрд у вересні 2016 року, четвертий на $ 1 млрд у квітні 2017 року.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram