ГоловнаЕкономікаФінанси

Паращій: п'ятий транш МВФ можливий у вересні-жовтні, якщо з його умов виключать земельну реформу

"Я не бачу, як цей парламент земельну реформу зможе проголосувати".

Паращій: п'ятий транш МВФ можливий у вересні-жовтні, якщо з його умов виключать земельну реформу
Фото: Сергей Нужненко

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concord Capital Олександр Паращій вважає, що якщо Міжнародний валютний фонд зніме з порядку денного питання земельної реформи, Україна зможе виконати інші умови й отримати п'ятий транш у вересні-жовтні.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Я розумію, що земельна реформа для нас усіх важлива, але я думаю, що добре, що ведуться дискусії про те, щоб цього разу виключити земельну реформу. Чесно кажучи, я не бачу, як цей парламент будь-яку земельну реформу зможе проголосувати. Решта пунктів - пенсійна реформа, Служба фінансових розслідувань, це тріаж, приватизація, може, когось нарешті посадять з корупціонерів - це все реально. Земельна реформа, мені здається, ні", - заявив він.

"Якщо це питання виключиться, я буду набагато оптимістичніше дивитися на те, що у вересні-жовтні ми все-таки отримаємо наступний транш МВФ", - сказав Паращій.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву 2015 року чотирьох траншів, 2016 року - ще чотирьох. Насправді Україна отримала тільки чотири транші, а терміни їхнього виділення затягнулися. Перший транш на $5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $1,7 млрд у серпні 2015 року, третій на $1 млрд у вересні 2016 року, четвертий на $1 млрд у квітні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram