ГоловнаЕкономікаДержава

Споживачі виграють від RAB-регулювання тарифів, - експерт

На думку експерта, RAB виглядає як "фінансова надбавка"

Споживачі виграють від RAB-регулювання тарифів, - експерт
Фото: zn.ua

Введення RAB-регулювання тарифів може призвести до певного їх підвищення, але, в результаті, споживач все одно виграє. Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив експерт з 30-річним досвідом роботи в енергетиці, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze (Польща) Кшиштоф Рогульский пише РБК-Україна. 

"Для мене абсолютно очевидно, що RAB якщо і призведе до певного тимчасового підвищення тарифів, то в довгостроковому вимірі споживачі все одно виграють. І в ціні передачі електроенергії, і в якості обслуговування. За теперішнього тарифоутворення тариф теж буде зростати, але в компанії не буде коштів для інвестицій у розподільні мережі та поліпшення якості постачання електроенергії", - сказав Рогульский.

За його словами, RAB виглядає як "фінансова надбавка", яку збирають для того, щоб залучити нові інвестиції. Енергетичний експерт також пояснив, що ставка RAB-тарифу у всьому світі відповідає вартості капіталу і розраховується за формулою оцінки вартості капіталу WACC. Вона в різних європейських країнах відрізняється тільки ставками WACC на єдину базу алежно від того, скільки коштує капітал на фінансових ринках і пов'язана з грошима, які необхідно залучити, щоб здійснити реконструкцію мереж. "Якщо чимось і дорікнути НКРЕКП в цьому сенсі, то тільки тим, що вони намагаються робити ставку нижчою від ринкової. WACC, який враховує вартість грошових ресурсів в Україні, повинен становити не менш ніж 19%, а регулятор планує прив'язати цей стимулюючий тариф до облікової ставки НБУ. Це всього 12,5%", - зазначив Рогульский.

Він також підкреслив, що занижена ставка може знизити ефективність цієї методології.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram