ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергетичне співтовариство закликало Україну не забороняти приватизацію ГТС

Це ставить під загрозу майбутнє України як транзитера газу.

Енергетичне співтовариство закликало Україну не забороняти приватизацію ГТС
Фото: EPA/UPG

Енергетичне співтовариство закликало Кабінет Міністрів відкликати законопроект №6778 "Про перелік об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації", який пропонує включити в цей перелік ПАТ "Магістральні газопроводи України".

Про це йдеться в листі голови секретаріату Енергоспівтовариства Янеза Копача на ім'я віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, пише "Економічна правда".

Копач зазначає, що залучення Україною партнера до транспортування природного газу було чітко визначено як таке, що відповідає стратегічним інтересам нашої країни. "Це допомогло б Україні позиціонувати себе як надійного партнера на європейських ринках природного газу та забезпечити собі перспективу транзиту природного газу після 2019 року. Пропонуючи заборонити продаж акцій МГУ третій стороні, законопроект фактично перекреслює таку можливість", - стверджує Енергоспівтовариство.

"На жаль, схвалення законопроекту №6778 не єдиний крок. Останнім часом ми спостерігаємо, як Міністерство енергетики фактично намагається зберегти контроль за активами з транспортування і зберігання, порушуючи зобов'язання України за "Договором про заснування Енергетичного співтовариства". Ми вважаємо, що в цей момент потрібно знайти рішення цієї проблеми, яке б дійсно відповідало інтересам України, а не інтересам окремих особистостей", - ідеться в листі.

ПАТ "Магістральні газопроводи України" створено як компанію, до якої від "Укртрансгазу" повинні були перейти функції оператора газотранспортної системи.

Законом "Про ринок природного газу" передбачена можливість залучення інвестора до роботи і управління газотранспортною системою шляхом володіння "близько 49% акцій оператора ГТС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram