ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" подав новий позов проти Росії на $5 млрд

Компанія судиться за втрачені активи в Криму.

"Нафтогаз" подав новий позов проти Росії на $5 млрд
Фото: Макс Левин

"Нафтогаз України" подав до суду, сформований при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, позов з вимогою до Росії відшкодувати 5 млрд доларів збитків у зв'язку з захопленням активів у Криму.

Про це йдеться в заяві "Нафтогазу"

У жовтні 2016 року "Нафтогаз" і шість компаній, що входять в його групу ("Чорноморнафтогаз". "Укртрансгаз", "Лікво", "Укргазвидобування", "Укртранснафта" і "Газ України") ініціювали арбітражне провадження відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Росії про заохочення і взаємний захист інвестицій, або російсько-українською двосторонньою інвестиційною угодою.

"Для забезпечення захисту прав та інтересів групи в цьому процесі "Нафтогаз" залучив міжнародну юридичну компанію Covington & Burling LLP, що має значний позитивний досвід захисту інтересів клієнтів у процесах проти Росії і російських держкомпаній. Зокрема, компанія представляла інтереси інвесторів нафтової компанії ЮКОС у суперечці проти Росії і добилася рішення суду про відшкодування 60 млрд доларів", - ідеться в повідомленні.

Очікується, що рішення у справі суд винесе до кінця 2018 року.

Компанія нагадує, що в зв'язку з окупацією Криму Росією українські компанії вже подали сім позовів щодо захисту інвестицій проти Росії, зокрема ПАТ "Укрнафта", АТ "Ощадбанк", Ігор Коломойський і ТОВ "Аеропорт "Бельбек", ПриватБанк, ТОВ "Лугзор", компанія "Стабіл", ТОВ "Еверест".

Нагадаємо, що "Нафтогаз" втратив у Криму і на шельфі 15 родовищ нафти і газу, 3 перспективні площі покладів нафти і газу, Глібовське підземне газосховище, понад 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні - "Петро Годованець" і "Незалежність", а також багато інших об'єктів виробничої інфраструктури.

Крім того, упущена можливість вести розробку родовищ, запаси яких становлять близько 50 млрд куб м газу, 3,5 млн тонн нафти і 1 млн тонн газоконденсату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram