ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд Сімферополя у "справі Умерова" допитав свідків обвинувачення, але відмовився викликати свідків захисту

Після перерви заступник голови Меджлісу може виступити з заключним словом. 

Суд Сімферополя у "справі Умерова" допитав свідків обвинувачення, але відмовився викликати свідків захисту
Ильми Умеров

Підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд Криму на черговому засіданні у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова 19 вересня допитав двох свідків сторони обвинувачення.

Про це повідомляє "Крим.Реалії".

Спочатку суд за клопотанням прокурора Семенчука повторно допитав фахівця оперативно-технічної служби російської ФСБ Дениса Алуніна. Він відповів на кілька уточнювальних запитань щодо перегляду в присутності перекладача, слідчого і понятих відеозапису виступу Умерова кримськотатарською мовою.

Після цього відбувся допит Гліба Клешнєва, який, згідно з матеріалами справи, був присутній як понятий при тому самому перегляді відео.

Водночас, як повідомила дочка Умерова Айше, "єдине, що запам'ятав з інтерв'ю цей свідок, це те, що "людина на відео закликала повернути Крим Україні", але самих фраз не пам'ятає, про що мовилося всі 40 хвилин інтерв'ю теж не може сказати і стверджує, що захід тривав близько години, хоча згідно з протоколом він тривало три години".

Після цього захист Умерова клопотав про виклик на допит іншого понятого - Євгена Алексєєва. Проте суд відмовив, мотивуючи тим, що ця людина зареєстрована в Пермі, а інформації про її нинішнє місце перебування немає.

Суд також відмовив адвокатам Умерова в повторному виклику перекладача Саледінова, для роз'яснення деяких обставин, які виявилися в ході допиту останніх двох свідків. Суддя заявив, що перекладач уже раніше давав пояснення з усіх цих питань.

Після цього в засіданні оголосили перерву. Очікується, що в другій частині засідання захист Умерова подасть клопотання про допит ще одного фахівця, після чого сторони можуть перейти до дебатів сторін.

Також не виключено, що сам Умеров виступить із прикінцевим словом. 

Нагадаємо, заступник глави Меджлісу Ільмі Умеров звинувачується в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим має бути українським. За версією слідства, у березні 2016 року Умеров виступив у ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Зараз справа Умерова слухається в кримському "суді".

Україна скерувала до суду обвинувальний акт щодо кримського прокурора Олега Саргінова, який веде цю справу.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram