ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ прийшла в офіс телеком-оператора "Євротранстелеком" у справі про держзраду (оновлено)

Провайдеру закидають маршрутизацію трафіку для "ДНР" і "ЛНР".

СБУ прийшла в офіс телеком-оператора "Євротранстелеком" у справі про держзраду (оновлено)
Архив
Фото: news_hub.dc5m.hce-project.com

Співробітники Служби безпеки України у вівторок, 19 вересня, прийшли в офіс великого магістрального телеком-оператора "Євротранстелеком" для проведення слідчих дій, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в спецслужбі.

"Ми підтверджуємо інформацію про проведення обшуків в "Євротранстелекомі", - сказала речник СБУ Олена Гітлянська.

За її словами, слідчі дії проводяться в рамках розслідування кримінального провадження за ст. 111 (державна зрада) і ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

У компанії агентству не прокоментували ситуацію.

"Євротранстелеком", згідно з інформацією на сайті, побудував волоконно-оптичні лінії зв'язку довжиною понад 6 тис. км. На розміщеній на корпоративному сайті карті мережі та сторінці про точки присутності компанії вказані непідконтрольні міста і території в зоні АТО.

LIGA.net, своєю чергою, нагадує, що в серпні "Євротранстелеком" виграв суд у Національної комісії з питань регулювання зв'язку, який стосувався маршрутизації телефонного трафіку на номери, виділені Росією для телеком-компаній анексованого Криму. Під час перевірки діяльності ЕТТ регулятор виявив, що компанія пропускає дзвінки на номери, які НКРЗ заборонив обслуговувати.

Однак Вищий адмінсуд став на бік "Євротранстелекому". Суд вважає, що, згідно з положенням про НКРЗІ, регулятор зобов'язаний розробити і впровадити алгоритм і процедури заборони маршрутизації кримського трафіку. Але він так і не зробив цього.

Оновлення. Прес-служба СБУ пізніше заявила, що обшук проводять в багатьох провайдерів і не тільки в Києві, але в і Дніпрі, Одесі, Харкові.

"Оперативники спецслужби встановили, що керівники та менеджмент провайдерів, усвідомлюючи суспільну небезпеку і відвертий антидержавний характер своїх дій, забезпечували транзит трафіку, зокрема на непідконтрольні Україні території Донбасу", - йдеться в повідомленні.

На думку спецслужби, телеком-провайдери фактично обслуговували антиукраїнські інформаційні операції російських спецслужб і контрольованих ними організацій "ЛНР" і "ДНР".

Технологічно транзит трафіку відбувався через підключення каналів зв'язку з Росією до мереж вітчизняних телекомунікаційних вузлів з подальшим направленням його до донецького провайдера, який обслуговує антиукраїнські інформаційні веб-ресурси - "Голови" і "Ради міністрів" "ДНР" і "ЛНР".

Під час обшуків оперативники вилучили комп'ютерне обладнання та документальні матеріали, що підтверджують здійснення протиправної діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram