ГоловнаКультура

Держава урізала бюджет Мистецькому арсеналу на 30%

Окрім того, інституція повинна виплатити борг у 120 млн грн.

Держава урізала бюджет Мистецькому арсеналу на 30%
Фото: Мистецький Арсенал

Національному культурно-художньому і музейному комплексу Мистецький арсенал на 30% урізали фінансування на 2020 рік. Про це повідомляє "Новий час" з посиланням на директорку комплексу Олесю Островську-Люту.

Вона зазначила, що скорочення бюджету відбулося без пояснення причин.

«Це дуже ставить під сумнів нашу здатність працювати далі. Звичайно, ми могли б урізати якісь проєкти, але дуже не хотілося б цього робити», - сказала Островська-Люта.

Раніше вона також нагадала у себе на фейсбуці про фінансову пастку Мистецького арсеналу через неможливість виплатити кредит, який отримав у 2010 і у 2011 роках.

"У 2010 та 2011 роках Арсенал отримав два безвідсоткові кредити на загальну суму близько 120 млн грн. на ремонт і будівництво. Простіше кажучи, взяв такі суми у борг і зобов'язується повернути їх через кілька років. Відразу ясно, що жодна українська культурна інституція не може заробити таких грошей, щоб повернути кредиторам 120 млн грн. Особливо, якщо розуміти, що повертати треба з частини чистого прибутку (доход - витрати = прибуток), при тому, що 50% від цього прибутку повертається державі в якості дивідендів. Тобто, заробити треба значно, значно більше - сотні мільйонів гривень. Це реально для культурної інституції? Ні. Кожному ясно від самого початку. Однак кредит береться. Мабуть, у надії, що віддавати колись потім і це вже якось там порішають", - відзначили Островська-Люта.

У 2010 та 2011 роках директоркою Мистецького арсеналу була Наталія Заболотна, Олеся Островська-Люта прийшла на цю посаду у 2016 році.

Крім цього непідйомного боргу, держава впровадила нові міжнародні правила бухгалтерського обліку. Згідно з ними, відсутність відсотків за кредитом, які повинні сплачуватися кредиторам, вважаються доходом.

"Отже, Мистецький арсенал тепер повинен і повернути понад сотню мільйонів гривень боргу, і задекларувати 40 млн річного доходу, щоб потім, згідно з новими правилами, виплатити дивіденди державі та сплатити ПДВ. Загалом, за підсумками року, це близько 20 млн грн", - підкреслила директорка Мистецького арсеналу.

Нагадаємо, на Мистецькому арсеналі також висить борг у 125 млн з 2012 року, проте кредитор відтермінував його виплату до 2025 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram