ГоловнаКультура

Бельгійський карнавал виключили зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через антисемітизм

Під час карнавалу були встановлені ляльки, які символізують ультраортодоксальних євреїв, які стоять на горі з грошових купюр.

Бельгійський карнавал виключили зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через антисемітизм
Головний офіс ЮНЕСКО в Парижі
Фото: EPA/UPG

Щорічний карнавал у бельгійському місті Алст виключили зі списку списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО через прояви антисемітизму під час проведення заходу.

Рішення про виключення Алстського карнавалу в ЮНЕСКО пояснили "систематичним повторенням расистських і антисемітських вистав".

"Комітет обґрунтовував своє рішення тим, що систематичне повторення расистських і антисемітських вистав не сумісне з основними принципами Конвенції 2003 року про національну охорону нематеріальної культурної спадщини", - йдеться в заяві Організації ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

У ЮНЕСКО запевнили, що організація дотримується основних принципів гідності, рівності і взаємної поваги між народами та засуджує всі форми дискримінації, включаючи расизм, антисемітизм, ісламофобію і ксенофобію.

У березні 2019-го під час карнавалу в Алсті на одній з платформ були встановлені ляльки, що символізують ультраортодоксальних євреїв, які стоять на горі з грошових купюр. Поява цих ляльок викликала протест місцевих єврейських організацій і обурення Єврокомісії.

Карнавал в Алсті, на півночі Бельгії, проводять щорічно. У 2010 році свято включили в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Раніше повідомляли, що до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО внесли косівську кераміку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram