ГоловнаКультура

Українське "Плем'я" увійшло в топ-50 фільмів десятиліття за версією журналу "Rolling Stone"

Укладачі списку назвали його "найбільш інноваційним використанням сенсорних депривацій десятиліття".

Українське "Плем'я" увійшло в топ-50 фільмів десятиліття за версією журналу "Rolling Stone"
Кадр из фильма "Племя"
Фото: Артхаус Трафик

Американський журнал "Rolling Stone" заніс український фільм "Плем'я" режисера Мирослава Слабошпицького у топ-50 кращих фільмів десятиліття. Про це повідомляється на сайті видання.

Українська кінострічка опинилася на сорок восьмій позиції рейтингу, випередивши фільм Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді" (49) і "Чорну пантеру" Раяна Куглера (50).

Укладачі списку називають фільм Слабошпицького "найбільш інноваційним використанням сенсорних депривацій десятиліття".

"Це безрадісна драма, в якій немає субтитрів, озвучування або музики, у виконанні глухого непрофесійного актора, який спілкується з допомогою мови жестів, перетворюючи сценарій "Повелителя мух" на захоплюючу кінематографічну вправу", - йдеться в повідомленні.

На першій сходинці топ-50 від Rolling Stone - американський драматичний фільм, знятий Баррі Дженкінсом, "Місячне світло".

Нагадаємо, "Плем'я" - дебютний повнометражний фільм Мирослава Слабошпицького. Фільм є копродукцією України та Нідерландів. Світова прем'єра стрічки відбулася 21 травня 2014 року на Каннському кінофестивалі, прем'єра в Україні - 11 вересня 2014. Фільм розповідає про молодого хлопця Сергія, який прибуває в інтернат для глухих, де вступає в кримінальне угрупування "Плем'я" і закохується в дівчину Аню.

Стрічка особлива тим, що вона стала першим фільмом у світі, знятим без жодного слова - виключно українською мовою жестів, і водночас не має субтитрів, інтертитрів або закадрового голосу. Стрічка вийшла в прокат в десятках країн і була представлена на більш ніж 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram