ГоловнаКультура

Новий голова Інституту нацпам'яті назвав свої головні завдання

Серед завдань - протидія російській інформаційній агресії і визнання голодомору Геноцидом.

Новий голова Інституту нацпам'яті назвав свої головні завдання
Фото: prm.ua

Новий голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович назвав три основні завдання, які вважає пріоритетними на своєму посту. Про це він розповів в інтерв'ю телеканалу "Прямий".

"Завершення декомунізації - це перше. Визнання Голодомору геноцидом українського народу у світі - це друге. Посилення гуманітарної складової в протидії російській інформаційній агресії - це третє", - зазначив Дробович.

При цьому він заявив, що завершення процесу декомунізації починається з публічного простору. З демонтажу пам'ятників комуністичної епохи.

Дробович підкреслив, що було б великою перемогою, якби Ізраїль визнав Голодомор геноцидом українського народу. Одна з причин, чому це досі не зроблено - Україні потрібно більше наукових зусиль, зокрема матеріалів світового рівня, які б обґрунтовували і пояснювали, чому події 1932-33 років - це саме геноцид.

Щодо протидії російській інформаційній агресії, то Дробович заявив, що вірить, що в багатьох людей, які живуть на окупованих зараз територіях, є розуміння правди.

Коли Україна назад отримає свої території, перше, що потрібно буде зробити, - провести громадський діалог і діяти дуже делікатно.

"Пропонувати своє бачення, пропонувати історії успіху України, не ставити хрест, не відразу давати категоричні ярлики. Треба вступати в бесіду і розповідати: «Нам цікаво, ми цінуємо це, тому що... А чому ви цінуєте це? Розкажіть нам». І так має відбуватися це залучення інтересу. Але головною умовою успіху цієї кампанії є успіх суверенної України", - додав Дробович.

Нагадаємо, Антон Дробович очолив Інститут нацпам'яті 4 грудня. Дробович - доцент кафедри культурології Національного педагогічного інституту імені Драгоманова. Він також є керівником освітніх програм меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" і експертом з питань культури й освіти Інституту суспільно-економічних досліджень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram