ГоловнаКультура

Українські музеї і інституції виступили на підтримку Олександра Ройтбурда

В офіційній заяві самого ОХМ йдеться, що звільнення Ройтбурда незаконне.

Українські музеї і інституції виступили на підтримку Олександра Ройтбурда
Фото: Dovzhenko Centre\ФБ

Українські музеї і культурні інституції виступили на підтримку Олександра Ройтбурда, якого достроково звільнили з посади директора Одеського художнього музею. Про це інституції заявляють на своїх сторінках у соцмережах.

В офіційній заяві самого ОХМ зазначають, що колектив музею проконсультувався з юристами і прийшов до висновку, що звільнення Ройтбурда є незаконним, тому він буде подавати позов до суду.

Громадська організація PEN Ukraine вважає, що «в цій ситуації важливо наголосити на розриві між недосконалістю чинного законодавства, яке залишає процес призначення у форматі ручного управління і постійного тиску, і прозорими, демократичними процедурами і європейськими практиками управління в культурі». Організація закликала депутатів одеської облради припинити тиснути на Ройтбурда і поновити його на посаді.

Міжнародна музейна асоціація ICOM також заявила про свою позицію проти звільнення Ройтбурда. За її словами, рішення депутатів облради свідчить про упередженість і політизованість ставлення до діяльності керівника ОХМ, що також матиме руйнівні наслідки для успішної стратегії розвитку музею.

У ICOM також закликали не допустити звільнення Ройтбурда, а також внести поправки до нормативних актів, щоб усунути такі ситуації в майбутньому.

«З тих пір як Олександр Ройтбурд очолив ОХМ, він за короткий час домігся кардинальних змін у його роботі і перетворив його на важливий культурний центр, значення якого простягається далеко за межі Одеси. Він продемонстрував, що навіть у надскладних умовах роботи, із шаленим спротивом системи і нестачею фінансування, можна творити нову, актуальну, динамічну музейну інституцію», - сказано в опублікованій на фейсбуці заяві Українського інституту.

Національний художній музей також висловив своє обурення ситуацією і підтримку на адресу Ройтбурда.

«Пожвавлення і олюднення українських музеїв відбувається повільно і болісно, а благодійні внески від бізнесу та меценатів не можуть покрити всіх потреб музеїв, які накопичувалися роками. На цьому тлі ми пишалися успіхами колег з ОХМ, який під керівництвом Олександра Ройтбурда перетворився на яскраву, динамічну інституцію, з власним обличчям, цікавим контентом, сучасним маркетингом», - йдеться в повідомленні НХМУ.

Довженко-Центр заявив, що за 1,5 року управління музеєм Ройтбурд гідно проявив себе як артменеджер і комунікатор, згуртувавши навколо ідеї відновлення музею всі реформістські сили Одеси. Завдяки чому Одеський музей увійшов у пул найважливіших культурних інституцій України.

«Аргументи, наведені в рішенні (Одеської облради), є абсурдними і надуманими, а посилання в ньому на норми законів "Про культуру" і "Про музеї та музейну справу" є цинічною маніпуляцією, що спотворює дух законів і дискредитує принцип суспільного блага, закладений в них», - заявляє Довженко-Центр.

Нагадаємо, раніше свою підтримку на адресу Ройтбурда висловив і новопризначений міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram