ГоловнаКультура

Рішення з приводу "скіфського золота" суд може приймати до півроку, - Мін'юст

Весь процес може тривати до року включно.

Рішення з приводу "скіфського золота" суд може приймати до півроку, - Мін'юст
Сергей Петухов
Фото: Макс Требухов

Апеляційний суд Амстердама в Нідерландах може приймати рішення у справі про "скіфське золото" від двох до шести місяців.

Про це заявив заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов під час перерви в суді, передає "Укрінформ".

"Розгляд справи в апеляції має тривати сьогодні цілий день, а далі ми будемо чекати на рішення Апеляційного суду, яке може бути прийнято в проміжок декількох місяців, від 2 до 6 залежно від того, наскільки суд надасть пріоритет цій справі", - розповів заступник міністра.

За його словами, в разі програшу в Апеляційному суді наступним етапом для підконтрольних Росії кримських музеїв може стати касація.

"Сторона, яка програла, а ми впевнені, це будуть так звані кримські музеї, має право подати касацію до Верховного суду Нідерландів, який є остаточною інстанцією. Весь процес може тривати до року включно з винесенням рішення", - зазначив Пєтухов.

Він також сподівається, що Апеляційний суд у Нідерландах прийме рішення на користь України.

"Ми впевнені, що в першій інстанції суд дійшов правильного висновку, очікуємо підтвердження в апеляційній інстанції і так само не бачимо причин, чому касаційна інстанція повинна зайняти іншу позицію", - наголосив заступник міністра.

Нагадаємо, сьогодні, 11 березня, почався розгляд апеляції у справі про повернення в Україну колекції "скіфського золота".

У 2016 році окружний суд Амстердама постановив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Виставка проходила в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України, тож Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на тому, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки їх узяли.

У серпні 2017 року музеї анексованого Криму подали апеляційну скаргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram