ГоловнаКультура

З фільму про Берлін вирізали фрагмент, знятий художником Аєм Вейвеєм

Продюсери побоялися, що фільм не можна буде показати в Китаї.

З фільму про Берлін вирізали фрагмент, знятий художником Аєм Вейвеєм
Ай Вейвей
Фото: Twitter / EFA

Короткометражний фільм художника Ая Вейвея в альманасі "Берлін, я люблю тебе" вирізали продюсери.

Як повідомляє The Artnewspaper, фрагмент, знятий художником, прибрали через побоювання, що з ним фільм буде важче продати в Китай.

Фільм "Берлін, я люблю тебе" - частина серії "Міста кохання". У ньому беруть участь 11 режисерів і зірки на кшталт Кіри Найтлі і Гелен Міррен. Ай Вейвей зняв фрагмент про свої стосунки з сином і спілкування по Facetime, поки художник відбував ув'язнення в Китаї в 2015 році. Фрагмент включили в тизер, але вирізали з готового фільму.

Ай Вейвей заявив, що був розгніваний, коли дізнався, що його фільм вирізали: "Нам це пояснили тим, що мій політичний статус ускладнить команді пошук подальшого фінансування". Художник також заявив, що через його участь в "Берлін, я люблю тебе" фільм не показали на Берлінале, яке щойно завершилося.

Підозри в тому, що китайська влада тисне на європейських кінематографістів і що цей тиск призводить до цензури, зміцнилися з відміною показу фільму "Одна секунда" Чжана Імоу, який був відібраний в основний конкурс. Організатори Берлінале заявили, що фільм вибув з програми "з технічних причин". Видання зазначає, що серед спонсорів фестивалю є ті, хто веде бізнес з Китаєм.

Один з продюсерів "Берлін, я люблю тебе", Клаус Клаусен заявив, що на творців альманаху натиснули дистриб'ютори: "Внесок Ая, який рефлексував політичний поділ Берлінале за допомогою розриву між батьком і сином, дуже важливий. Але ми б не отримали права на прокат фільму в Китаї і на інших територіях [якби фрагмент Вейвея залишився]. Ми перебуваємо під великим тиском. Я досі не впевнений, чи було це втручання Китаю, чи страх цього втручання", - говорить він.

"Ситуація погіршується, - коментує Ай Вейвей. - Китай стає більш могутнім і відіграє глобально велику роль у політиці та економіці. Водночас, Китай розвиває свою "м'яку силу", і ефект від цього ми бачимо в індустрії розваг".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram