ГоловнаБлогиБлог Юрія Огірчука

До осені пальне не дорожчатиме?

Незважаючи на черговий ривок світових цін на нафтову сировину в сторону підвищення, цінова ситуація на внутрішньому ринку нафтопродуктів залишатиметься стабільною ще принаймні місяць. Саме такі прогнози були озвучені на минулому тижні рядом вітчизняних експертів. Стримуватимуть ціни на бензин та дизель від росту на українських заправках, як виявляється, плаваючі ставки акцизів…

Фото: EPA/UPG

На разі ціна нафти Brent у Лондоні котирується на рівні $106 за барель, а середнє розрахункове значення за другу декаду липня склало $103-104 за барель. Така ситуація, а саме ріст біржових котирувань північночорноморської суміші, має забезпечити повернення акцизів на світлі нафтопродукти в Україні до базових ставок.

Як пам’ятаємо, плаваючий акциз на нафтопродукти вираховується подекадно. При розрахунках акцизу поточні ставки акцизного податку на нафтопродукти встановлені в якості базових до кінця поточного року, і залежно від ціни нафти вираховується коригувальна сума, яка буде збільшувати або зменшувати акциз. При ціні Brent у діапазоні $105-125 за барель акциз не зазнає змін.

Таким чином, у третій декаді липня акциз на внутрішньому ринку, у відповідності до чинного законодавства, має зазнати коригувальних змін у сторону зниження. При цьому, як зазначають експерти, якщо середня ціна на нафту у третій декаді липня встановиться вище позначки у $105 за барель, то акциз на бензини в Україні повернеться до базових ставок, а саме – до рівня €198/т, а на дизпаливо (залежно від змісту сірки) – до €46-98/т.

Нагадаємо, що акциз на бензини на другу декаду липня становив €233,04 з тони, а на дизпаливо – від €54,76 до 106,76 з тони. Таким чином, підвищення європейських котирувань не повинно спричинити зростання цін на світлі нафтопродукти в Україні. Окрім того, з’явилися передумови для нового зниження вартості пального на АЗС – принаймні на 30-50 коп. на кожному літрі.

На думку ж директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, ціна на пальне в Україні до осені буде більш-менш стабільною. За його словами, на даний момент точка відсікання - 125 доларів за барель і, якщо ціна доросте до такої величини, акциз почне знижуватися. Але ціна, еквівалентна 125 доларам за барель, - це близько 11 грн 50 коп. за літр бензину А-95, відповідно, до таких рівнів може ціна і піднятися, - зазначає пан Куюн.

З експертом згоден і старший аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква, за словами якого, на разі не варто очікувати подальшого зростання цін на нафту, і, відповідно, - зростання цін на нафтопродукти в Україні в найближчому майбутньому.

Однак С.Куюн відзначає, що не можна ігнорувати і внутрішні чинники, які можуть зіграти вирішальну роль в ціноутворенні на ринку нафтопродуктів. На порядку денному залишаються ще питання внутрішнього характеру, які можуть змінити систему ціноутворення на деякі продукти нафтопереробки.

Зокрема йдеться про можливість введення мит на імпортне паливо. Якщо в цьому напрямку будуть ухвалені якісь рішення, то, безумовно, ціна буде зростати. Тобто вона виросте прямо пропорційно розміру мит. На сьогодні розглядається варіант із митом у розмірі 100 євро за тонну. А це, на переконання переважної більшості аналітиків, додасть не менше гривні до нинішньої вартості палива на вітчизняних заправках.

Юрій Огірчук Юрій Огірчук , Аналітик розвитку паливного ринку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram