Найпопулярніші цікавинки управління охорони здоров’я та що приховують деякі медичні заклади

Нещодавно управління охорони здоров’я Міської ради Кропивницького прозвітувало про власні досягнення у 2018 році. Перелік вражає. Нове обладнання, нові призначення, капітальні ремонти, нові відділення. Але найбільш цікавим та популярним для відвідувачів офіційного сайту управління стало не це. Найбільшу кількість переглядів набрав розділ – «Інформація щодо наявності ліків, витратних матеріалів та медичних виробів». Як він наповнюється, проаналізували громадські активісти Коаліції громадських організацій «Рада Експертів».

Фото: Макс Требухов

Минулого року управління охорони здоров’я запровадило нову для комунальних медичних закладів практику. Кожен із них має оприлюднювати інформацію про ліки та вироби медичного призначення, що були закуплені та є в наявності. Вся інформація акумулюється та виставляється на офіційному сайті управління.

Загалом, така ініціатива є прогресивним кроком, що підтверджується популярністю даного розділу сайту серед користувачів. Окрім того, це зрозуміло суто з практичної точки зору. Адже фактично будь-який пацієнт має можливість зайти на сайт управління та побачити, які ліки чи медичні вироби є в медичному закладі, до якого він звернувся.

Однак розділ має лише одну публікацію, яка передбачає інформацію про наявність ліків станом на початок 2019 року по кожному з чотирнадцяти комунальних закладів охорони здоров’я міста. Форма надання інформації передбачає доволі зручний спосіб зрозуміти, «хто» оплатив наявні ліки та витратні матеріали. Адже передбачені відповідні підрозділи, де має вказуватись, що закуплено за місцеві кошти, що отримано централізовано і що надійшло як гуманітарна або благодійна допомога.

Разом з тим, як виявилось, така форма подання інформації не практична для більшості закладів охорони здоров’я. Адже лише шість закладів внесли інформацію про ліки та вироби медичного призначення, отримані від благодійних внесків чи гуманітарної допомоги. Абсолютними лідерами із деталізації та обсягів оприлюдненої інформації про використання благодійної допомоги є Комунальний заклад «Поліклінічне об’єднання м. Кіровограда» та Пологовий будинок № 1.

Всі інші вісім закладів охорони здоров’я або навчились працювати без благодійних внесків та благодійної допомоги, або мають перейняти досвід у колег з Поліклінічного об’єднання та Пологового будинку.

Доволі інформативним є підхід, що використовують для оприлюднення інформації Комунальний заклад "Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги", Комунальний заклад "Центральна міська лікарня м. Кіровограда" та Комунальний заклад "Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 м. Кіровограда".

Лікарня швидкої медичної допомоги деталізує наявність ліків та витратних матеріалів у відповідності до видів медичної допомоги. Центральна міська лікарня та ЦПМСД №2 презентують інформацію в розрізі кожного відділення та амбулаторії.

Неодностайними є медичні заклади і у висвітленні інформації щодо забезпеченості ліками та виробами медичного призначення для пільгових категорій. Місто має доволі прогресивну програму «Розвитку галузі охорони здоров’я м. Кропивницького на 2017-2020 роки». Завдяки програмі, міським бюджетом фінансуються деякі медичні дослідження та допомога, приміром проведення УЗД органів черевної порожнини та УЗД простати у чоловіків старше 40 років, Забезпечення безоплатними лікарськими засобами у разі амбулаторного лікування окремих груп населення за певними категоріями захворювань, зокрема хворих на рідкісні (орфанні) захворювання тощо. Окрім того, управління охорони здоров’я впроваджує заходи щодо реалізації Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції в східних областях України та членів їх сімей на 2017-2019 роки.

Однак зі змісту поданої закладами охорони здоров’я інформації, складно зрозуміти, що є в деяких медичних закладах для пільгових категорій населення. Дані про лікарські засоби для пільговиків подають лише три медичні інституції - Комунальний заклад "Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги", Комунальний заклад "Центральна міська лікарня м. Кіровограда" та Дитяча стоматологічна поліклініка.

Зрозуміло, що така практика є новою для міських закладів охорони здоров’я, тому не варто згадувати заклади, які взагалі не оприлюднили інформації про ліки та вироби медичного призначення. Я впевнений, що подальша робота управління охорони здоров’я та медичних закладів в цьому напрямку обов’язково виправить наявні помилки.

Володимир Бочаров-Туз Володимир Бочаров-Туз , аналітик ГО «Флора»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram