ГоловнаБлогиБлог Владимира Грицая

Крах та злидні. Чому українські енергетики більше не гарантують світло в домівках

Без світла, без тепла та води ризикують залишитися мешканці Луганської, Запорізької та Черкаської областей через кризовий стан місцевих енергопостачальних підприємств. Кабмін та НКРЕКП відмовляються вирішити цю проблему. Наслідки будуть страхітливими.

Фото: www.dtek.com

6 лютого профспілкові комітети енергопостачальних компаній ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ПАТ «Запоріжжяобленерго» та ПАТ «Черкасиобленерго» публічно звернулись до керівництва країни (до Президента Порошенка та до голови Верховної Ради Парубія) щодо необхідності термінового розв'язання системної кризи в питанні оплати праці найманих працівників енергопостачальних компаній.

Незворотній крах

Перед цим Луганську, Запорізьку та Черкаську область сколихнули масштабні протести енергетиків проти дій НКРЕКП та Кабміну. Працівники енергокомпаній працюють без зарплат або за копійки, у підприємств протягом років відсутні кошти для ведення господарської діяльності, а регіони вже зіткнулись з труднощами при відновленні електропостачання. Все це відбувається, бо НКРЕКП забирає повністю всі кошти в енергопостачальників, а Кабмін самоусунувся від вирішення проблеми.

І це – промислово розвинуті області, окрім, теперішньої Луганщини. Але й Луганщина є дуже важливою для економіки та стабільності країни – це зона АТО. Не треба й забувати, що до війни Луганщина в своїх повноцінних межах була одним із найпотужніших індустріальних регіонів.

Можливо, це робиться спеціально – щоб потім за безцінь захопити важливі підприємства в багатих регіонах? Чи значить це, що українська влада скоро повернеться на непідконтрольну частину Луганщини, і місцевий енергопостачальник знову зможе працювати на теренах всього регіону, який відродить промисловість та відбудується – в тому числі за рахунок допомоги іноземних донорів? Це могло б пояснити те, що відбувається, наприклад, з Луганським енергетичним об’єднанням, пояснити розорення та знищення цього підприємства.

Але, звісно, не мені робити такі висновки, та такі пронози.

Зазначу, що дане звернення профспілок до влади, це вже не вперше. І то були не перші протести. І, мабуть, не останні. Безлад та зневіра поширюється і в зоні АТО, і в інших областях. Ситуація втратила керованість та загрожує Україні незворотними наслідками.

Енергопостачальники – в системній кризі

Коротко окреслю основні месседжі відкритого звернення профспілок.

Останні два роки деякі енергопостачальники переживають системну кризу, характерною рисою якої є труднощі виплати зарплатні працівникам та заборгованість перед трудовими колективами. Більше інших, від безпрецедентних випадків порушення законодавства про оплату праці, зазнали страждань трудові колективи державних ПАТ «Запоріжжяобленерго», ПАТ «Черкасиобленерго» та АК «Харківобленерго», а також - ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання».

Відсутність коштів для виплати заробітної плати пов’язана з тим, що НКРЕКП забирає гроші в енергопостачальників, часто – більше, чим платять споживачі. Пояснюється це боргами обленерго перед держпідприємством «Енергоринок». І через це енергопостачальники не мають грошей ані на виплату зарплати, ані на ведення господарської діяльності.

При цьому органи державної влади не пропонують жодних альтернатив вирішення проблеми, не дають відповідь на питання, яким чином забезпечити в електроенергетичній галузі реалізацію конституційного права громадян на оплату праці.

Профспілкові комітети енергопостачальних компаній, а також органи управління окремих енергопостачальників багато разів звертались до Президента України, Кабінету Міністрів України, Міненерговугілля та НКРЕКП. А також - пропонували владі свої варіанти дій для вирішення проблеми – наприклад, забезпечити підприємствам обов’язкове гарантоване надходження коштів в обсягах, достатніх для виплати заробітної плати працівникам енергопостачальних компаній. Проте усі звернення та пропозиції були або проігноровані, або відхилені та не мали результату.

То ж, профспілки вимагають:

«Цією заявою від імені трудових колективів, профспілкові комітети енергопостачальних компаній захищаючи права та законні інтереси найманих працівників, вимагають від Президента України та депутатів Верховної Ради України надати оцінку ситуації, коли регуляторно-правовими актами вторинного законодавства НКРЕКП наймані працівники енергетичних підприємств позбавляються конституційного права на оплату праці; а також вимагають втрутитись у ситуацію в межах повноважень найвищих державних інститутів влади щодо розв’язання системної кризи в питанні оплати праці найманих працівників енергопостачальних компаній, підтримати Законопроект № 7390 від 12.12.2017, або реалізувати інше дієве та конструктивне рішення».

Удар по луганським енергетикам

До відкритого спільного звернення профспілок додано звернення профспілки ЛЕО від імені трудового колективу, в якому конкретніше описано проблеми саме енергопостачальника в зоні АТО. Подам це звернення теж коротко, в месседжах.

Як вже було вказано, НКРЕКП забирає в ЛЕО всі гроші. Сума недоотриманого тарифного доходу, відповідно до затвердженої НКРЕКП структури тарифу за грудень 2016 року, 11 місяців 2017 року і січень 2018 року склала 686 млн 166 тис. грн.

З лютого 2017 року банківські рахунки ЛЕО арештовані Державною виконавчою службою – теж за борги перед ДП «Енергоринок». Заборгованість утворилася за рахунок несплати підприємствами водо-теплопостачання неконтрольованої території Луганській області, і джерело її погашення у ТОВ «ЛЕО» на сьогодні відсутнє у зв‘язку з ліквідацією деяких підприємств та неможливістю здійснення ліцензованої діяльності на неконтрольованій території. Крім того, боржниками Луганського енергетичного об’єднання за спожиту електроенергію станом на 1 лютого 2018 р. є бюджетні (заборгованість – майже 8,5 млн грн) та комунальні підприємства (заборгованість – майже 530 млн грн), серед яких КП «Попаснянський районний водоканал» - борг 174,2 млн грн, КСП «Лисичанськводоканал» - борг 138,7 млн грн, КП «Лисичанськтепомережа» - борг 41,4 млн грн, КП «Рубіжанське ВУВКГ» - заборгованість 15, 9 млн грн і т.д.

В результаті ЛЕО втратило можливість забезпечити виплату заробітної плати. Працівникам встановлено триденний режим роботи, скасовані премії, надбавки, доплати, заохочення. При цьому рівень середньомісячної заробітної плати за 2017 рік знизився удвічі і склав 4796 грн на одного працюючого, в той час як має бути не менш ніж 6910 грн відповідно до затвердженої НКРЕКП структури тарифу на передачу та постачання електроенергії. Так, недоплата заробітної плати внаслідок відсутності фінансування за 11 місяців 2017 року і січень 2018 року склала 178 млн 829 тис. грн - це 47,7% від затвердженої. Окрім того, з серпня 2017 року і до нині підприємство не перераховує єдиний соціальний внесок (ЄСВ) з фонду оплати праці. Внаслідок цього працівники просто лишилися соціального пакету, гарантованого державою. Фонд соціального страхування не зараховує страховий стаж працівникам за місяці, в яких не відбулася оплата ЄСВ, відмовляє у видачі пільгових путівок на реабілітацію після тяжких хвороб, знижує (зараз вже на 50%) суми допомоги з тимчасової втрати працездатності.

ЛЕО не може забезпечити безпеку працівників при виконанні своїх обов’язків. Так у 2017 році спецодяг, спецвзуття та індивідуальні засоби захисту не придбавались і не оновлювались. Персонал забезпечений зимовим одягом (закупівля попередніх років) на 50%, а взуття та бавовняний спецодяг – зношені на 100%. За проведення медоглядів компанія заборгувала більш ніж 100 тис. грн, тому місцеві лікарні відмовляють в проведенні медоглядів працівників без попередньої оплати.

Підприємство не в змозі купляти паливно-мастильні матеріали, запчастини та інші витратні матеріали для виконання поточної діяльності, планових робіт з капітального ремонту електроустаткування та його технічного обслуговування. План заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду 2017-2018 рр. не було виконано з причин відсутності фінансування, тож електрозабезпечення Луганської області під загрозою.

Як наслідок, підприємство втрачає кваліфіковані кадри, серед яких велика кількість є вимушеними переселенцями у зв’язку з проведенням АТО на території Луганської області. За 2017 рік звільнилося 537 працівників.

І в кінці звернення:

«Для стабілізації фінансово-економічного стану ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» вкрай необхідним є вирішення на державному рівні питання забезпечення оплати праці найманих працівників в повному обсязі з ЕСВ і підтримати Законопроект № 7390 від 12.12.2017, або реалізувати інше дієве рішення».

Ps: Наприкінці зазначу, що криза в ЛЕО є прямим наслідком державного електропостачання та водозабезпечення в "ЛНР". І поки всі українці готуються оплачувати цей "атракціон небувалої щедрості" у вигляді зростання тарифів, луганські енергетики просто не мають можливості годувати сім’ї, вже протягом року отримуючи вдвічі менше мінімальної зарплатні.

Якщо влада не схаменеться, то колапс поглине не лише зону АТО чи Запоріжжя з Черкасами. Катастрофічними будуть наслідки для всієї України. Бо проблеми в енергетиці – це не ті проблеми, якими можна нехтувати.

Владимир Грицай Владимир Грицай , Генеральный директор ООО «Луганское энергетическое объединение»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram