ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Зустріч Трампа і Меркель: майстер-клас з економічної дипломатії

Першу зустріч президента США Дональда Трампа та канцлера Німеччини Ангели Меркель чекали у різних країнах світу з різних причин. В Україні чекали здебільшого з розрахунком на те, що Меркель донесе до нової адміністрації українські аргументи в Мінському процесі та розповість Трампу, чому шкідливо передчасно скасовувати санкції щодо Росії.

Фото: EPA/UPG

Наскільки ефективно була використана перша зустріч лідерів двох, можливо, найважливіших партнерів України на Заході – оцінювати рано. Це була ознайомча зустріч – навіть не початок, а такий собі вступ до відносин між двома лідерами і, відповідно, країнами під їхнім керівництвом. Впевнений, що Меркель і Трампа чекає продовження діалогу на саміті G7 в Італії, а потім на саміті G20 у рідній для канцлера Німеччині в липні.

Переконаний, що, незважаючи на різні підходи до деяких питань, у відносинах між Німеччиною та США й надалі буде все добре. Знаєте, чому? Тому що Німеччині та США вигідно мати гарні взаємини з огляду на сформовану роками економічну взаємозалежність одне від одного. Сполучені Штати є другим за обсягом після Великої Британії експортним ринком для німецької автопромисловості. В цілому, ринок США – найважливіший для німецького експорту: 10% усієї експортної продукції цієї європейської країни йде саме до Сполучених Штатів.

Німеччина, у свою чергу, є важливим стратегічним інвестором у США. Завод BMW у штаті Південна Кароліна – найбільший завод цього концерну у світі. Німеччина завдяки виробництву своїх компаній у США забезпечує робочі місця для майже 700 000 американських громадян.

Адміністрація Трампа, готуючись до візиту Меркель, попросила німецьких партнерів привезти з собою до США представників компаній, де є найкраще налагоджена система навчання та професійного тренування персоналу, щоб ті поділились досвідом з американцями. Хто дивився трансляцію круглого столу у Білому Домі за участі Трампа, Меркель та бізнес-представників, той не міг не помітити, з яким захопленням – не роздратуванням – Трамп слухав представників німецького бізнесу, коли вони розповідали про їхні програми підготовки персоналу та подальші інвестиційні плани в США.

І якщо вже говорити про те, на що мала б звернути увагу українська влада під час візиту Меркель до Трампа, то це мають бути не тільки питання, які стосуються стримування Росії. Це мають бути питання, які стосуються того, як треба проводити економічну дипломатію. Для мене переговори Меркель і Трампа – це майстер-клас саме з економічної дипломатії. Приклад того, як керівник країни має використовувати кожні закордонні переговори для зміцнення економіки своєї країни, і як наслідок – добробуту кожного її мешканця, а не окремо обраних олігархів. Недаремно у пулі з Меркель ключову роль відігравали не чиновники та бюрократи, а CEO (чи керівники) німецьких компаній, зокрема Siemens та BMW.

Роль економічної дипломатії в Україні або до кінця не розуміють, або й досі зводять до гучних, але переважно пустопорожніх гасел про «економізацію зовнішньої політики». А даремно. Скільки б Україна не добивалась стратегічного партнерства з Німеччиною та США, допоки безпекові та політичні інтереси не будуть серйозно доповнені економічними – ці відносини будуть вразливими при кожній зміні влади чи то в Україні, чи то у країнах-партнерах. Пора вже це зрозуміти і підготуватись до переговорів з Трампом, задіявши серйозний інвестиційний пакет пропозицій.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram