ГоловнаБлоги

Міністерство випробовує профспілку медсестер

Група медсестер — представниць загальнопольської профільної профспілки розпочала акцію протесту в приміщенні Сейму.

Фото: fakt.pl

Протестувальниці розташувалась на галереї для преси. П'ятеро із них оголосили голодування. Приводом для акції протесту стала поправка до закону про медичну діяльність, яка вводить процедуру найму медсестер за контрактом про надання послуг як альтернативу працевлаштуванню “на ставку”.

Сейм підтримав поправку 18 березня, і медсестринська профспілка боїться, що після вступу закону в силу, молодший медперсонал змусять перейти на нову форму працевлаштування всупереч бажанню працівників, і вимагає заборонити контракти.

Різниця між двома способами оформлення праці досить значна. В першому випадку лікарня зобов'язана платити за найманого працівника соціальні внески, оплачувати відпустку. Такого працівника, також, важче звільнити.

Щодо медсестер - “маленьких фірм” на контракті про послуги, їх контракти є короткотерміновими — переважно на рік, і мають регулярно поновлюватись. Свої відпустки ці медсестри оплачують самі. Захисники контрактів заявляють, що такі працівники вони мають вищі заробітки і можуть працювати менше, ніж їх колеги на медичних ставках.

Формально, навіть після введення нової контрактної процедури в дію, лікарні зможуть наймати медсестер на ставку або на контракт за їх вибором. Але медсестринська профспілка боїться, що вибору у них не буде і форма працевлаштування буде цілком залежати від керівництва лікарень. Контракта форма працевлаштування дозволена законом вже і зараз.

Фото: fakt.pl

За даними телекомпанії TVN24, із 200 тисяч польських медсестер за контрактом на сьогодні працюють близько 5 тисяч — досить незначна частина. Медсестер-контрактниць наймають регіональні органи охорони здоров'я для випадків, коли пацієнта треба відвідати вдома. Деякі із них працюють і в лікарнях.

Імовірно, нинішня польська партія влади - Громадянська платформа — вирішила популяризувати контрактну форму найму, “розписавши” детальніше процедуру в профільному законі. Поправку, яка стала приводом для протесту внесли депутати від ГП. На додачу до цього, її підтримало керівництво профільного міністерства.

Як заявила міністр охорони здоров'я Ева Копач, потенційні і нинішні працівники лікарень мають право обирати, як оформлювати стосунки із роботодавцем, а ось заборона однієї із можливих форм найму суперечитиме польській конституції.

Керівництво профспілки ж заявляє, що нова поправка має на меті економію коштів на молодшому медперсоналі і ставить під загрозу пенсії і соціальний захист членів профспілки.

Думки про пенсію для великої кількості польських медсестер — досить актуальні. Через низький рівень оплати, професія стрімко старіє.

За даними тієї ж TVN24 91% медсестер в Польщі старші за 35 років, а одна третина із них старші 50 (пенсійний вік для жінок в країні — 60 років). Критики ж медсестер-протестувальниць заявляють, що ті просто бояться за майбутнє профспілки і свої можливі повноваження.

Медсестри-котрактниці не є членами галузевої профспілки. Її голова Дорота Гардіяс на це заявила, що складає із себе керівні повноваження, але протестувати не припиняє. Окрім розбіжностей між різними поколіннями в середовищі медсестер, нинішній протест вкотре підтвердив ідеологічні уподобання польських медіа. В ЗМІ, які є прихильними до нинішньої опозиції (PiS) матеріали загалом прихильні до протестувальниць. ЗМІ, які більше симпатизують ГП, схильні підкреслювати ретроградство медсестринської профспілки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram